Europæiske urmenneskers arvemasse kortlagt

Et dansk-spansk forskningssamarbejde har sandsynligvis fundet ud af, hvordan Europas urmenneske ser ud. Han har mørk hud, brunt hår og overvejende blå øjne.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
27. januar 2014 09:16

En 7000 år gammel spanier har fået sin fulde arvemasse kortlagt. Bag det opsigtsvækkende resultat, der netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature, står et dansk-spansk forskningssamarbejde med bl.a. professor Eske Willerslev fra Grundforskningscenter for GeoGenetik ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Mørk hud, brunt hår og med overvejende sandsynlighed blå øjne. Sådan så han ud, det europæiske urmenneske, der levede for ca. 7.000 år siden i det nordlige Spanien. Der er tale om et næsten uddødt udseende, der ligesom hans øvrige arvemasse er markant anderledes end nutidens europæere. Faktisk er han tæt beslægtet med Malta-drengen fra Sibirien, som Willerslevs team fandt ud af, gav gener til de amerikanske indianere.

- Der er virkelig sket noget med os europæere siden da, genetisk er vi i dag nogle andre mennesker. Udviklingen er sket, fordi andre befolkningsgrupper er kommet ind. Den gamle europæiske urbefolkning er så at sige blevet opblandet med nye migrationer, siger professor Eske Willerslev.

- Yderligere er denne tidlige europæer næremere beslægtet med det 24.000 år gamle barn fra Malta ved Bajkalsøen i Sibirien, som vi tidligere har undersøgt. Det bekræfter, at denne gruppe fra Sibirien ikke kun overførte gener til de amerikanske indianere men også til os europæere. Det er også slående, at den gamle spanier er næremere beslægtede med nordeuropæere end med andre nulevende mennesker, så han er virkelig en af vores forfædre, også her i Danmark, siger professoren.