EU vil give Grønland 1,6 milliarder kroner

Grønland vil tilsammen i årene 2014 til 2020 modtage 217,8 millioner euro - det svarer til 1,6 milliarder kroner, fra EU. Det vil det betyde 228 millioner kroner der primært vil gå til støtte til det grønlandske uddannelsesapparat.
Skrevet af Karsten Sommer
11. februar 2014 06:57

Det fik Selvstyret grønt lys til i sidste uge fra EU-Parlamentet.

Lida Lennert, chef for Grønlands Repræsentation til EU, oplyser til Berlingske Business, at størstedelen af pengene vil gå til uddannelsessektoren, især folkeskole og erhvervsuddannelser, for at øge andelen af unge med en kompetencegivende uddannelse.

- Det kan være med til at gøre vores unge klar til fremtidens muligheder i erhvervslivet. Grønland er i en vigtig udviklingsfase, men halvdelen af vores unge mangler en kompetencegivende uddannelse. Det er budgetstøtten fra EU med til at gøre en indsats over for, siger hun til avisen.

Aftalen dækker fra 2014 til 2020, og beløbet endte med at blive højere, end man oprindeligt havde ventet.

EUs syvårsbudget, der blev vedtaget sidste år, blev for første gang nogensinde skåret ned. Dengang stod Grønland ifølge budgetaftalen til at modtage 183,89 millioner euro. Men EU-Kommissionen spillede senere ud med et højere beløb - de 217,8 millioner euro, og det var dette niveau, der forleden blev vedtaget af Europaparlamentet med overvældende flertal.

Nu skal EU´s Ministerråd tiltræde beslutningen på et møde senere på måneden, og så er støtten en realitet, skriver Berlingske Business i dag.