EU vedtager sanktioner mod Færøerne

EU har vedtaget sanktioner mod Færøerne i forbindelse med den meget omtalte sildestrid. Færøerne har insisteret på at fange flere sild end EU's kvoter tillader det. Danmark stemte imod sanktionerne, men er altså blevet nedstemt, det meddeler fødevareminister Mette Gjerskov på Twitter.
Skrevet af Simon Uldum -
31. juli 2013 08:07

Beslutningen blev truffet på et møde onsdag formiddag i EU's komité for fiskeri og akvakultur, og er den foreløbige kulmination på en lang strid mellem Færøerne og til dels også Island på den ene side og primært EU og Norge på den anden side.

Parterne fastsætter sammen med Rusland fordelingen af kvoter for fiskeri i Atlanterhavet gennem en lang række årlige møder.

Men færingerne har valgt at hæve sine kvoter på både sild og makrel i modstrid med aftalerne, mens også Island har valgt at hæve sine kvoter for makrel.

De to lande argumenterer med, at fiskene i Atlanterhavet har flyttet sig tættere på de to landes grundsokkel, hvorfor de skal have lov til at fiske mere.

EU, Norge og Rusland ønsker derimod at fastholde de oprindeligt aftalte kvoter, og trods en del møder, er det ikke lykkedes at finde et kompromis, hvilket altså har fået EU til at indføre sanktioner overfor Færøerne.