EU-markeder åbner ikke foreløbigt

Det bliver tidligst næste efterår, at fisk og rejer her fra landet kan få fri og lige adgang til de europæiske markeder. Først skal der nemlig opføres et spritnyt kontrolsted i Nuuk, og så skal politikerne også vedtage helt ny lovgivning.
Skrevet af Mads Fisker
30. juni 2011 11:47

Det er de danske myndigheder, der i Nuuk skal lede et kommende såkaldt grænsekontrol-sted, som er en forudsætning i den aftale Selvstyret og den danske regering tidligere på ugen indgik med EU om fri og uhindret adgang for grønlandske fisk og rejer til de europæiske spiseborde.

Og selv om vi ellers meldte os ud af EU helt tilbage i 1985, så bliver Grønland med den nye aftale en slags forpost i unionen. Mens fiskeri-produkter herhjemme fra ikke længere skal kontrolleres, når de kommer til Danmark, så skal fisk og lignende fra lande uden for EU som USA, Canada og Rusland nemlig omvendt undergå kontrol i Grønland. Og det kræver ny lovgivning blåstemplet af politikerne i Inatsisartut.

- De regelsæt, som vi anvender her i EU, når varer fra tredjelande bliver kontrolleret ved ankomsten, skal vi selvfølgelig også have implementeret i Grønland, så der er basis for at gennemføre den kontrol i Nuuk, siger Erik Engelst, der er dyrlæge og specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Da området endnu ikke er hjemtaget, er det de danske myndigheder, der vil være ansvarlig for selve kontrollen. Fødevarestyrelsen er inde over arbejdet fra begyndelsen og oplyser, at man allerede har indledt samtaler med en arkitekt om det kommende - ifølge specialkonsulent Erik Engelst meget beskedne - byggeri i Nuuk.

Og jo hurtigere politikerne har fået vedtaget den krævede lovgivning, og grænse-kontrolstedet står klar, jo hurtigere kan aftalen træde i kraft, og hjemlige fiskeri-virksomheder kan begynde at spare årlige millionbeløb på ikke længere at skulle få kontrolleret deres varer ved eksport til EU. Og det er altså de danske og grønlandske myndigheder selv, der sætter tempoet, dog med en enkelt, men måske vigtig undtagelse.

- Den eneste faktor, vi ikke selv er herre over, er EU-kommissionens inspektionskontor, der skal op og godkende kontrolstedet. Og vi har erfaring for, at det godt kan tage lidt tid at få dem engageret, siger specialkonsulent Erik Engelst.

Tidligst til næste efterår forventer Fødevarestyrelsen at have det kommende grænse-kontrolsted godkendt af EU.