EU klar med optagelsesforhandlinger med Island

I dag gav EU's udenrigsministre grønt lys for en køreplan for optagelsesforhandlinger med Island.
Foto © : Johannes Jansson
Skrevet af Karsten Sommer
26. juli 2010 15:42

Det første møde afholdes allerede i morgen, mens det sidste møde måske kan løbe af stablen under dansk ledelse i foråret 2012, hvor Danmark er formand for EU.

Danmark kan således få en hovedrolle omkring Islands EU-medlemskab.

- Vi håber på, at vi under det danske formandskab kan komme til at afslutte forhandlingerne. Men der er selvfølgelig altid nogle knaster, der skal på plads, siger direktør i Udenrigsministeriet Michael Zilmer-Johns, der repræsenterede Danmark på mødet i udenrigsminister Lene Espersens fravær.

De største knaster i forhandlingerne ventes at blive efterspillet efter netbanken Icesaves kollaps i 2008. Men også på områder som landbrug, fiskeri og hvalfangst kan Island blive tvunget til store ændringer for at tilpasse sig EU's regelsæt.

Den islandske befolknings uvilje mod EU-medlemskabet kan dog i sidste ende blive den størte knast.

Meningsmålinger viser, at et flertal af islændingene helst ser regeringen trække ansøgningen om medlemskab tilbage, og det vækker bekymring i EU-systemet.

- Hvis det hele skal lykkes, så kræver det opbakning fra den islandske befolkning, siger udenrigsminister Steven Vanackere fra det belgiske EU-formandskab.

Island skal afholde folkeafstemning om EU-medlemsskabet, når forhandlingerne er slut.