EU kan spænde ben for eksporttilladelse af narhvaler

På trods af biologernes melding om, at narhvaler ikke er i fare for udryddelse længere, ligger eksporttilladelsen ikke lige for døren. EU kan nemlig stadig blokere for import af narhvalsprodukter,
Skrevet af Else Løvstrøm
25. september 2009 07:39

Souvenirbutikker og kunsthåndværkere blev noget optimistiske, da biologerne meddelte, at udryddelse af narhvaler ikke er på tale længere. Men det er ikke så ligetil at ophæve et forbud, som det forhenværende Landsstyre frivilligt indgik.

Amalie Jessen, departementschef for fiskeri og fangst fortæller, at Cites, som er en FN-konventionen om handel med truede dyrearter, nok ikke vil volde problemer. Men det kan vise sig, at EU’s bestemmelser (EU-Cites) kan forhindre ophævelsen af det tidligere Landsstyres forbud mod salg af narhvalstænder. EU-Cites har nemlig strengere bestemmelser end Cites, og det kan betyde, at man fortsat kan udelukke indførsel af narhvalsprodukter.

Derfor undersøger embedsmændene nu mulighederne for ophævelsen af forbuddet – og man kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvornår sagen vil nå Naalakkersuisut, der her i landet kan ophæve forbudet.