EU har godkendt sælimportforbud

Trods danske og grønlandske protester godkendte EU's udenrigsministre i dag endegyldigt et forbud mod import og handel med sælprodukter i EU. Kun Danmark og Rumænien stemte imod.
Skrevet af Karsten Sommer
27. juli 2009 17:19

I sidste ende var modstanden mod sælfangst for stor fra både dyreværnsorganisationer, kendte mediepersoner samt fra lande der ikke selv jager sæler, så EU-ministrene godkendte at det fra næste forår bliver ulovligt at markedsføre sælprodukter og næsten umuligt at købe f.eks. et par sælskindsluffer på lovlig vis i unionen.

Selvom der er lavet en speciel inuit-undtagelse, frygter Grønland, at det vil ødelægge markedet også for grønlandske sælprodukter, og skade både livsgrundlaget for mange fangere og være et hårdt slag for Grønlands økonomi.

Kun Danmark og Rumænien undlod at stemme for forslaget.

Også store sælnationer uden for unionen såsom Norge og ikke mindst Canada, kritiserer EU for at gå alt for vidt. Og i Canada mener man at forbuddet er et brud på de internationale handelsaftaler i Verdenshandelsorganisationen WTO. Et opgør i handelsorganisationen kan derfor være på vej.