EU: Grønland serverer hvalkød for udenlandske turister

Danmark og Grønlands internationale omdømme som lande, der hylder bæredygtighed og passer på naturen, kom igår under voldsom beskydning på Den Internationale Hvalfangstkommissions (IWC) 64. årsmøde i Panama.
06. juli 2012 08:06

Byger af kritik blev fyret af mod rigsfællesskabets delegation, som fremlagde forslag om at øge Grønlands hvalkvote med én pukkelhval og ni finhvaler om året fra næste år - fra de nuværende 211 hvaler til ialt 221 årligt. Forslaget blev nedstemt med stemmerne 34-25.

Mange kritikere, herunder alle de øvrige EU-lande, udtrykte bekymring over, at den grønlandske hvalfangst i stedet for at gavne et oprindeligt folk bliver brugt kommercielt. Restauranter i Grønland serverer nemlig hvalkød for de udenlandske turister, lød et argumenterne.

Også New Zealands hvalkommissær skældte ifølge det franske nyhedsbureau AFP ud på Danmark og Grønland.

- I de forløbne fem år har vi set Grønlands bestræbelser på kontinuerligt at øge sin hvalfangst og insistere på, at denne kommission skal være medskyldig, sagde han.

Indiens hvalforhandler mente, at Danmark og Grønland burde have forklaret, hvorfor det har behov for mere hvalkød. Og mens han støttede oprindelige folks hvalfangst, tilføjede han, at det langsigtede mål bør være at udfase den.

Monacos repræsentant sagde, at billedet af Grønland som et isfyldt og øde område er ukorrekt.

- Der er masser af landbrug i Grønland, der i øvrigt ligesom Canada dræber sæler, sagde han ifølge AFP.

- Danmark og Grønland kunne have fremsat deres anmodning på en mere fornuftig måde - i stedet for at gå direkte i krig. Det styrker ikke ligefrem deres sag, at hvalkød i stigende omfang er tilgængeligt for turister, understregede Monacos hvalkommissær.

USA, som ellers tilhører hvalvennernes klub, støttede det danske forslag med henvisning til, at Grønlands foreslåede fangst ifølge en videnskabelig undersøgelse er bæredygtig.

Den danske hvalkommissær, Ole Samsing, bemærker til Ritzau, at "en del lande er religiøse i deres indstilling til hvalfangst".

Han afviser dog forlydender om, at Danmark og Grønland overveje at forlade hvalfangstkommissionen, som foreslået af formanden for Fisker- og Fangerorganisationen, Leif Fontaine. Han kaldte efter afstemningen kommissionen for "et galehus".

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Ane Hansen siger i en kommentar, at afslaget til Grønland er et klart tegn på, at den Internationale Hvalfangstkommissionen ikke fungerer.

- Grønlands forslag stemmer overens med rådgivning fra Den Videnskabelige Komité og opfylder alle kriterier, der kræves for at få kvoter som oprindeligt folk i henhold til IWC’s regler. En stor og detaljeret rapport beskriver i detaljer Grønlands behov for hvalkød, og det er et af kravene, før der kan fastsættes kvoter, understreger Ane Hansen.

Men hun tager situationen roligt.

- Vi har efter hvalfangstkommissionens regler mulighed for at give os selv  kvoter indenfor Den Videnskabelige Kommites rådgivning og efter bæredygtigtheds-princippet, som jeg sætter meget højt, lyder det fra Ane Hansen.

Udenrigsminister Villy Søvndal finder det beklageligt, at det ikke lykkedes at få den fornødne opbakning til nye hvalkvoter.

- Ikke mindst al den stund, at forslaget er biologisk bæredygtigt og jo faktisk blev godkendt af IWC’s videnskabelige komite under mødet i Panama. At IWC ved beslutningen dermed tilsidesætter sine egne regler er selvsagt ikke tilfredsstillende.  Nu vil vi - sammen med Grønland - se på, hvad vi så kan gøre, lyder det her til morgen fra den danske udenrigsminister.