EU drøfter Grønlands sjældne jordarter

Europaparlamentets gruppe for klimaforandringer, biodiversitet og bæredygtig udvikling sætter i dag fokus på Grønlands sjældne jordarter.
Skrevet af mlk
13. april 2011 08:53

Det sker ved et møde i Bruxelles, hvor blandt andre Flemming Knudsen skal holde oplæg. Han er som bekendt tidligere direktør fra Royal Greenland, i dag er han bestyrelsesmedlem i Hudson Resources, der leder efter sjældne jordarter i Grønland.  

Mange regner med, at Grønlands sjældne jordarter i fremtiden kan blive et varmt politisk emne, som for alvor kan sætte Grønland verdens energikort.

Den største forekomst ligger i Kvanefjeldet og Kringlerne ved Narsaq. Egentlig er jordarter et lidt forkert udtryk, da der er tale om en række sjældne metaller, som kan bruges i mange forskellige former for grøn teknologi som vindmøller, solceller, elsparepærer og batterier.

Kan fordoble BNP

- Man regner med, at Grønland rummer verdens største depot af sjældne jordarter. Det estimeres at Grønland kan dække 25 procent af verdens behov i de næste 50 år. Det kan give svaret på problemerne med Kina dominans på markedet for sjældne jordarter, og det kan potentielt fordoble Grønlands bruttonationalprodukt og gøre Grønland til Europas hovedleverandør, står der i programmet til mødet.

Blandt oplægsholderne er desuden Andrian Van den Hoven fra interesseorganisationen BusinessEuropa, Hans Friederich fra miljøorganisationen IUCN samt Damien Degeorges, der skriver ph.d. om Grønlands statsdannelse og politisk rolle i Arktis.