EU bør være aktiv medspiller i Arktis

Den arktiske region er et enestående økosystem, og menneskeheden har på en unik måde formået at leve i regionen i årtusinder. Men Arktis ændrer sig og det går hurtig. Ikke kun på grund af den globale opvarmning.
Skrevet af Peter Troelsen
07. juni 2012 09:28

Arktisk sejlads udvikler sig gradvist. I 2010 sejlede 6 skibe af The Northern Sea Route, den legendariske sejlrute, der forbinder Europa med Asien langs den russiske kyst. I 2011 brugte 34 skibe ruten, og dette tal forventes at blive fordoblet i år.

Med alle de muligheder, området råder over, er det krystalklart, at Arktis vil blive stadig vigtigere for EU-økonomien. Men med disse aktiviteter, kommer også ansvar. Den yderste forsigtighed bør tages for at sikre, at risikoen for forurening fra skibsfart og offshore boring minimeres, da det ville få alvorlige konsekvenser for de arktiske dyrebare økosystemer, mener EU's kommissær for maritime anliggender og fiskeri Maria Damanaki, der fra i dag er på besøg i Grønland.

Turismen i Arktis er også stigende og med den følger krav om sikkerhed. Dette kræver meget store beredskaber, som man ikke vil kunne løfte land for land. Derfor er det bydende nødvendigt at arbejde sammen om de udfordringer der venter i fremtiden.

Partnerskaber mellem arktiske stater og brugere af de arktiske farvande vil være nøglen til at styrke sikkerheden. Desuden vil det være helt naturligt at kræve robuste sikkerhedsstandarder for arktiske egne. At håndhæve dem er også en gigantisk udfordring. Derfor mener Den Europæiske Union, at mulighederne og udfordringerne i Arktis kræver global opmærksomhed. EU selv er en arktisk aktør i kraft af tre, og med Island potentielt fire, arktiske stater. I løbet af de sidste ti år har EU været en førende bidragyder til arktisk forskning med godt 200 millioner euro. Også som investorer i regionens økonomiske udvikling har EU været i førertrøjen. Det er sket med projekter, der strækker sig fra Grønland til Uralbjergene. Der er investeret 1.140.000.000 euro i disse projekter, siger kommissær Maria Damanaki på tærsklen til sit besøg i Grønland.

Fremtiden for det arktiske vedrører os alle på planeten. Tiden er nu kommet til at tage udfordringen op. Ansvarligt, i fællesskab og med beslutsomhed.