EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har tidligere peget på den 27. december som dagen, hvor EU-landene kan gå i gang med at massevaccinere mod coronavirus. Vaccinen kan dermed lande i Grønland mellem jul og nytår.

EU-agentur kan mandag godkende coronavaccine

Hvis EU's lægemiddelagentur giver coronavaccine grønt lys, ventes EU at kunne massevaccinere fra 27. december.

Muligheden for at begynde vaccinationen mod coronavirus i EU står mandag til at rykke et stort skridt fremad.

For Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vil mandag mødes og præsentere sin vurdering af coronavaccinen fra medicinalvirksomhederne Pfizer og BioNTech.

Får vaccinen grønt lys af EMA, går processen formelt videre til EU-Kommissionen, som inden for to dage ventes at give den endelige godkendelse af vaccinen.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har tidligere peget på den 27. december som dagen, hvor EU-landene kan gå i gang med at massevaccinere. Vaccinen kan dermed lande i Grønland mellem jul og nytår.

Arbejdet i døgndrift

Oprindeligt skulle EMA først mødes for at godkende vaccinen den 29. december. Men Tyskland og flere andre EU-lande har presset på for at tempoet skulle skrues op.

EMA oplyser, at agenturet har arbejdet i døgndrift for at få sin vurdering af vaccinen klar så hurtig som muligt, men at man har skullet sikre sig, at vaccinen var sikker og effektiv.

- Vi har været i stand til at fremrykke tidsplanen for evalueringen af covid-19-vaccinen på grund af den utrolige indsats fra alle involverede i disse vurderinger, sagde EMA-direktør Emer Cooke i sidste uge.

Det ventes en udmelding fra EMA mandag eftermiddag, skriver Lægemiddelstyrelsen på Twitter.

Hvis ikke det er muligt at træffe en endelig beslutning om vaccinen mandag, vil EMA mødes igen den 29. december.

Pfizer og BioNTech var de første til at fremvise positive resultater af fase 3-forsøg, hvor vaccinen beskyttede i 95 procent af tilfældene.

Deres vaccine er allerede godkendt til nødbrug i Storbritannien og USA samt en række andre lande.

Danmark har sikret sig adgang til to millioner vacciner og venter - hvis den bliver godkendt i EMA - at kunne begynde at vaccinere senest den 27. december.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt