EU ønsker at bruge indefrosne russiske midler på hjælp til Ukraine

Rusland og landets oligarker skal betale for genopbygningen af Ukraine, siger EU-Kommissionens formand.
- Rusland skal betale for den ødelæggelse, man har forårsaget. Ødelæggelserne i Ukraine skønnes at være i størrelsesordenen 600 milliarder euro, siger Ursula von der Leyen. Foto © : European Parliament/flickr
Skrevet af Ritzau
30. november 2022 13:42

EU ønsker at finde veje til at bruge indefrosne russiske aktiver til at betale for krigsskaderne i Ukraine. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i en video delt på Twitter.

- Rusland skal betale for den ødelæggelse, man har forårsaget. Ødelæggelserne i Ukraine skønnes at være i størrelsesordenen 600 milliarder euro, siger Ursula von der Leyen.

De 600 millioner euro svarer til knap 4500 milliarder danske kroner. Dermed er der tale om en enorm regning, som i vid udstrækning kan havne hos skatteyderne blandt Ukraines vestlige allierede, hvis ikke Rusland bringes til at betale krigsskadeerstatning.

- Rusland og dets oligarker skal kompensere Ukraine og dække omkostningerne ved at genopbygge landet. Og vi har midlerne til at få Rusland til at betale, siger Ursula von der Leyen.

LÆS OGSÅ WHO: Vinteren kan tage livet af millioner af ukrainere

Hun peger på, at de allierede efter Ruslands invasion har indefrosset 300 milliarder euro fra den russiske centralbank. Det svarer til halvdelen af de skønnede omkostning ved genopbygningen.

Derudover har man indefrosset 19 milliarder euro, der tilhører "russiske oligarker".

- På kort sigt kan vi sammen med vores partnere skabe en struktur, der kan administrere midlerne og investere dem. Vi vil så bruge overskuddet til gavn for Ukraine.

- Og når sanktionerne bliver løftet, så skal midlerne bruges, så Rusland betaler fuld kompensation for skaderne i Ukraine. Vi vil arbejde på en international aftale med vores partnere. Sammen kan vi finde lovlige måder at gennemføre det på, siger Ursula von der Leyen.