Et hektisk efterår er i vente

Den netop overståede forårssamling førte kun til ganske lidt ny lovgivning, og landspolitikerne ser ud til at få endog rigtigt travlt til efteråret.
Skrevet af Mads Fisker
14. april 2011 16:05

Blot to love og fem lovændringer fremsat af Naalakkersuisut - eller i alt halvt så mange som under den forrige samling - er under forårets samling blevet vedtaget af et flertal i Inatsisartut. En af dem var dog et efterslæb fra efteråret omkring politikernes vederlag, mens en anden var den obligatoriske godkendelse af sidste års såkaldte tillægsbevillinger.

Tilbage på den dagsorden, det er lykkedes Naalakkersuisut at sætte, står dermed fem love eller lovændringer, der blandt andet vil betyde, at det offentlige kan få lettere ved at skrabe restancer ind, og at hjemlige virksomheder kan konkurrere med udenlandske på mere lige vilkår, når det gælder forsyning af boreskibe- og platforme.

Derudover har Inatsisartut-medlemmerne skaffet flertal til, at Naalakkersuisut skal forbyde salg af energidrikke til børn og unge, afsætte penge til projektering af tre nye kunstgræsbaner, give plads til at boligklagenævnet kan behandle sager om private lejemål og at forfølge anbefalingerne fra midtvejsevalueringen af "den gode skole".

Endelig vedtog et enigt Inatsisartut at forbedre rettighederne for forbrugere både i butikker og over internettet. Det betyder blandt andet, at reklamationsretten vil blive udvidet fra ét til to år, og at en rykker ikke må overstige 100 kroner.

Men tilbage står dog, at landspolitikerne skubber endda rigtig meget arbejde foran sig. Ikke færre end 15 forslag om alt fra stråmænd, ligestilling og udveksling i Nunavut til uran og udsmykning af offentligt byggeri skal 2. behandles på efterårssamlingen, og årsagerne er mange: Udvalg og omstændigheder har krævet mere tid, her mod slutningen af samlingen skød skimmelsvamp en række forslag til hjørne, og så er der ændringerne i den omdiskuterede fiskerilov, som henover sommeren skal vendes og drejes blandt andet i fiskeriudvalget og i en form for arbejdsgruppe med branchens parter.

Samtidig garanterede formand for Naalakkersuisut i går, at anbefalingerne fra særligt Skatte- og Velfærdskommission fra efteråret af vil blive udmøntet i konkrete lovforslag, og endelig er efterårssamling jo som altid lig med finanslovsforhandlinger.

Et hektisk efterår er med andre ord i vente efter et forår med sundhedsfarlig skimmelsvamp, tykke betænkninger og den nuværende koalitions første Naalakkersuisut-rokade.