Et brev for 1,5 millioner kroner

Et afskedsbrev skrevet af den britiske polarforsker Robert Scott fik hammerslag ved 163.250 pund -knap 1,5 millioner kroner - på en auktion i London. det blev købt af en anonym britisk samler på Bonhams Auktionershus i Knightsbridge. Salget har været meget omstridt, skriver britiske nyhedsbureau, Press Association.
01. april 2012 12:52

Et fotografi af skibet, Terra Nova, som Scott og hans mænd sejlede til Antarktis med, og et andet foto af havet tæt på de opdagelsesrejsendes hovedlejr, var også udbudt til salg. De blev begge solgt til langt over vurderingen. Det ene fik hammerslag ved 6.000 pund eller 55.000 kroner og det andet ved 15.000 pund, lige omkring 137.000 kroner.

Brevet blev fundet på Robert Scotts lig i november 1912. Det var skrevet otte måneder tidligere i de sidste dage af britens liv. Det var stilet til finansmanden Sir Edgar Speyer, der havde støttet den britiske ekspedition til Sydpolen økonomisk.

»Jeg frygter, at der ikke er langt igen (...) men vi har været på Sydpolen, og vi vil dø som gentlemen - jeg sørger kun over de kvinder, vi lader tilbage. Hvis denne dagbog bliver fundet, vil den vise, hvordan vi blev hos vore døende kammerater og kæmpede til det sidste«, skrev Scott.

Kaptajn Scott tabte kapløbet med sin norske rival, nordmanden Roald Amundsen, om at nå først til Sydpolen. Han døde på vejen tilbage til ekspeditionens hovedlejr 29. marts 1912 efter at have set det norske flag vaje på polpunktet