Esperanzas besætning vil ikke blande sig udenom

Hvorfor vil Greenpeace blande sig i grønlandske forhold - og hvorfor tror aktivisterne så meget på deres sag, at de vil tilbringe månedsvis til søs. Det fik Radioavisen svar på, da vi fredag besøgte Esperanza.
Skrevet af Rune Langhoff
29. maj 2011 10:49

- Jeg er fra New Orleans, og jeg har set, hvordan Deepwater Horizon-ulykken har ødelagt områdets økonomi, fiskeri og miljø. Jeg er for at sikre, at vi forhåbentlig ikke komme til at opleve det samme i Grønland som vi gjorde i New Orleans, siger amerikanske Hannah med henvisning til olieulykken i fjor i Den Mexicanske Golf.

Men tror Greenpeace så på, at det kan lykkes at stoppe Cairn Energys olieprøveboringer. Britiske Keith siger:

- Jeg ved ikke, hvor gode vores chancer er, men vi har kæmpet mange kampe gennem årene. Så længe vi bliver ved med at forsøge, skal det nok lykkedes. Måske ikke i dag, men så senere, siger Keith.

Men hvorfor vil Greenpeace ikke overlade det til grønlandske folk at værne om det grønlandske miljø. Burde de ikke bare blande sig udenom?

- Overhovedet ikke. Hvis vi har empati for verdens befolkning, må vi gøre noget. Vi skal ikke kun tænke på grønlænderne eller tyrkerne eller amerikanerne, men på hele verdens befolkning og på hvordan et olieudslip her vil påvirke hele kloden, siger en af Esperanzas tyrkiske besætningsmedlemmer. Britiske Keith bakker op.

- Jeg forstår godt, at vi har en historie her i landet, men det er før min tid. Jeg håber bare, at befolkningen vil kunne se, at det her område er værd at beskytte. Det er så smukt og et olieudslip vil være en katastrofe, så forhåbentlig vil de bakke os op med tiden.