Enorme oliemængder på grundstødt borerig

Det er en borerig tilhørende olieselskabet Shell, der er gået op grund ved en ubeboet ø i Alaska-bugten. Boreriggen var på vej til Seattle fra sommerens arktiske olieboringer nord for Alaska, men står nu grundstødt i høj sø med 526.000 liter diesel og 45.000 liter hydraulisk olie om bord.
03. januar 2013 07:26

Grundstødningen er den foreløbige kulmination på flere dages kamp for at genvinde kontrollen over den løbske borerig Kulluk. Den rev sig løs fra Shells nye slæbebåd Aiviq, fordi et 140 meter langt slæbekabel sprang i hårdt vejr.

Samtidig førte adskillige motorproblemer til, at slæbebåden helt mistede kontrollen med boreriggen, der herefter måtte evakueres af helikoptere fra den amerikanske kystvagt. Og tidligt tirsdag gik boreriggen så på grund ved øen Sitkalidak.

Grundstødningen kommer efter en arktisk boresæson fuld af uheld for Shell.

Først blev Shell forsinket på grund af sikkerhedsproblemer. I Juli mistede selskabet kontrollen med boreskibet Noble Discoverer tæt på det sted, hvor boreriggen nu står på grund.

I september forsøgte Shell sig så med en prøveboring i Tjukterhavet nord for Alaska, men boringen måtte afbrydes på grund af drivende havis. Ved en anden boring i samme område blev et vigtigt sikkerhedssystem totalt ødelagt under en øvelse. Og endelig i november blev Noble Discoverer ramt af en motorbrand, og efterfølgende blev boreskibet beordret i havn efter en række overtrædelser af myndighedernes sikkerheds- og forureningsregler.

Shells uheld ved Alaska har fået miljøorganisationen Greenpeace op på stikkerne.

- Ulykkerne viser med al tydelighed, at Shell og resten af olieindustrien ikke er klar til at bore efter olie i Arktis. Jo længere tid vi accepterer, at olieselskaberne gambler med det sårbare arktiske miljø, jo tættere kommer vi på en oliekatastrofe. Arktis har brug for beskyttelse, ikke udnyttelse, og det er udenrisminster Villy Søvndals ansvar sammen med hans kolleger fra de øvrige arktiske nationer at sikre den nødvendige regulering, lyder meldingen nu fra Greenpeace.