Enorm forskel på indhandlings- og eksportpriser

Det vakte palaver, da KNAPK i juni måned præsenterede sin prisanalyse, der viste, at afregningspriserne til de grønlandske fiskere lå voldsomt under priserne i nabolandene.
19. september 2011 06:32

Nu er analysen opdateret med tal for 2010, og de ser kun endnu værre ud set med grønlandske fiskeres øjne.

For fx koldtvandsrejer opnåede de grønlandske fiskere i 2010 en gennemsnitlig indhandlingspris på 6,33 kroner kiloet. Det er endnu mindre end i 2009. I Canada er prisen derimod i samme periode steget, og lå i 2010 på 8,84 kroner/kg.

Analysen viser også en iøjnefaldende forskel mellem den danske importpris og eksportpris. Mens afregningsprisen på frosne pillede rejer fra Grønland sidste år lå på gennemsnitligt 18,55 kroner kiloet, blev de solgt videre til Italien for 60,68 kroner kiloet.

Også når det gælder hellefisk ligger Grønland nederst i segmentet både hvad angår afregningspriser og danske importpriser. Danmarks import af hellefisk fra andre lande end Grønland sker til en markedspris på 30-32 kroner/kg i 2010, mens importen af hellefisk fra Grønland sker til en gennemsnitspris på kun 18 kroner/kg.

Og hvor afregningspriserne for hellefisk i de andre lande er steget med mellem 25 og 57 procent de seneste to år, er den i Grønland kun steget med 6 procent.

Rapporten er udarbejdet af firmaet GEMBA Seafood Consulting for KNAPK.