Endnu større fokus på forskning i Arktis

Mængden af forskning omkring forholdene i Arktis stiger og stiger. Og nu skal forskningen koordineres meget bedre.
17. december 2013 05:57

Otte danske universiteter samt Grønlands og Færøernes Universitet, danner derfor nu sammen med det danske Uddannelsesministeriet et koordinerende organ som de kalder 'Forum for Arktisk Forskning'.

Det nye forum, der også omfatter relevante institutioner som for eksempel DMI og GEUS, skal sikre, at man altid ved, hvad andre universiteter har gang i. På den måde kan man styrke forskningen og trække på hinandens viden.

Professor Jesper Madsen er medleder på Det Arktisk Forskningscenter ved Aarhus Universitet, og han hilser det fælles forum velkommen.

- Vi skal blive bedre til at dele viden. Når vi for eksempekl laver en ekspedition til en fjern egn i Grønland, så skal vi være bedre til at oplyse alle der kunne have interesse i projektet, så vi får mest muligt ud af det, siger Jesper Madsen til Danmarks Radio.

- Vi skal også være bedre til at invitere hinanden med på sådanne ekspeditioner, og melde dem ud i god tid, for med de få midler der er til polarforskning, så er det bedre at gå sammen om større initiativer end at tænke på konkurrence, siger Jesper Madsen.

Forum for Arktisk Forskning skal lave en årlig rapport med status over igangværende projekter og væsentlige forskningsresultater. Rapporten skal samtidig give forslag til nye indsatsområder.

Og endelig skal der hvert år holdes en polarforskningskonference og et topmøde mellem uddannelsesministeren i Danmark og de tilsvarende ministre i Grønland og på Færøerne.