Endelig: Borgere i en del af Uummannaq kan drikke vand fra hanen igen

Borgerne i Uummannaq har været hårdt plaget siden 19. september. Da fik de nemlig at vide, at vandet i vandhanen var forurenet med transformerolie.
Der er dog stadig områder i byen, hvor ledningsnettet ikke er frigivet til drikkevand. Foto © : Nukissiofiit
Skrevet af Christine Hyldal
08. november 2019 15:25

I en del af Uummannaq er vandet i ledningsnettet nu så rent, at det kan drikkes igen. Dermed har en del af byens borgere nu adgang til rent drikkevand fra vandhanen. 

Det meddeler Nukissiorfiit fredag eftermiddag. 

Sagen kort:


- 19. september: Borgerne i Uummannaq fik at vide, at vandet i vandhanen var forurenet med transformerolie. Det var sket 11. september, hvor en medarbejder i Nukissiorfiit havde taget fejl af en flaske med klor og en flaske med transformerolie.
 

- På det tidspunkt begyndte borgerne af fatte mistanke, fordi vandet lugtede af olie. 
 

- Medarbejderne har maske på, når de hælder klor i vandet. Derfor kunne medarbejderen ikke lugte olien, da den blev hældt i, oplyste Nukissiofiit. Både olien og klor har samme gennemsigtige farve.
 

- Byens to fiskefabrikker, skolen og børnehaven var lukket i noge dage.

 

- Rent drikkevand bliver stadig sejlet ind i byen og stillet på vandposter, så folk selv må hente. Isskosser fra havnen bliver også delt ud.
 

- Jeg er glad for, at dele af Uummannaq nu har fået frigivet vandet til drikkevand. Vi fortsætter selvfølgelig arbejdet i resten af byen, så alle borgere i Uummannaq igen kan vende tilbage til en normal hverdag, siger Kenneth Nyland, der er teknisk direktør i Nukissiorfiit.

Og en normal hverdag har borgerne i byen ikke haft siden 19. september. Da fik de nemlig at vide, at vandet i vandhanen var forurenet med transformerolie, og at det var sket allerede 11. september. Den dag hældte en medarbejder fra Nukissiorfiit nemlig transformerolie i byens drikkevand i stedet for klor. 

Olie blev blandet med drikkevand

Det var en fejl, at medarbejderen tog den forkerte flaske, men det fik voldsomme følger for byens borgere. Olien blev nemlig ledt ud i ledningsnettet, hvor det blev blandet op med drikkevandet – og siden da har ingen måttet drikke vand fra vandhanen. 

Foto © : Nukissiorfiit

Det er dem, som bor i det grønne område på kortet, som nu kan drikke vand fra hanen igen.

 

Men nu vurderer Tilsynsmyndigheden altså, at der ikke længere er nogen sundhedsrisiko forbundet med at drikke vandet i en del af byen, meddeler Nukissiorfiit.

Der er dog stadig områder i byen, hvor ledningsnettet ikke er frigivet til drikkevand. Her kan vandet bruges til tøjvask, bad og rengøring, og Nukissiorfiit fortsætter med få området frigivet til drikkevand.