En sjælden paragraf reddede finansloven

Det var ikke nogen let øvelse for Naalakkersuisut eller koalitionens partierne, da der skulle findes nye indtægter. Og det var faktisk en sjældent anvendt paragraf, der reddede finansloven, som tre medlemmer i formandskabet, alle fra Siumut godkendte nogle timer før finansloven skulle til debat i Inatsisartut i fredag i sidste uge.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
19. november 2013 12:34

Og nu kritiserer oppositionen Nalakkersuisut og formandskabet for at bryde Inatsisartuts egne regler for tidsfrister.

- Vi blev ringet for at vi skal skrive under på noget. Vi besluttede, at vi ikke vil skrive under på noget som vi slet ikke var med til at beslutte.

Sagde medlem i Inatsisartuts formandskab, Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit.

Naalakkersuisut kom med ændringsforslag til finansloven om formiddagen den 15. november, stik imod Inatsisartuts forretningsorden, som siger, at ændringsforslag skal være omdelt til medlemmer i Inatsisartut senest den foregående dag, altså den 14. november i det her tilfælde.

Oppositionen mener, at ændringsforslaget kom alt for sent, det vil sige på selve dagen, som finansloven skulle til debat. Og det er brud på Inatsisartuts egen forretningsorden.

Men formanden for Inatsisartut har en joker i baglommen.

- Under normale omstændigheder så er det sådan, at ændringsforslag skal afleveret dagen før de skal behandles. Da det ikke kan være  tilfælde, fordi finansloven skal være vedtaget senest den 15. november, der sendte jeg en elektronisk forespørgsel til formandskabets medlemmer om de kunne tiltræde min indstilling om, at vi i henhold til paragraf 41 i forretningsorden for Inatsisartut kan dispensere for tidsfrist bestemmelserne, som kan ske i særlig tilfælde, som denne her er, sagde Inatsisartut formand, Lars Emil Johansen, Siumut.

Men Inuit Ataqatigiit ville ikke tilslutte sig den særlige bestemmelse.

- Vi sagde nej fra Inuit Ataqatigiits side, fordi vi synes det ikke er forsvarligt, at beslutte noget som finansudvalget ikke engang har behandlet,

sagde Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit

Formandskabet og især formanden for Inatsisartut kan i særlige tilfælde beslutte at godkende en ændringsforslag, når der ikke er tid til at diskutere anmodninger fra Naalakkersusiut eller fra udvalgene.

- Det er ikke altid vi nå at for svar fra alle medlemmer i formandskabet. Derfor sker det gang på gang, at når et flertal i formandskabet har svaret, så betragter jeg det som en beslutning. Det er jo også flertals fremgangsmåden der bliver brugt i formandskabet, sagde formanden for Inatsisatut, Lars Emil Johansen.