En sand vejrmyte

Når det er koldt i Vest - og Sydgrønland, er det varmt i Danmark og omvendt. Og forklaringen er ganske simpel. Sådan da.
Skrevet af Mads Fisker
31. januar 2011 08:27

Det handler om det såkaldte vestenvindsbælte, hvori atmosfærens luftmasser bølger frem og tilbage mellem koldt og varmt, vådt og tørt og så videre. Det skriver meteorolog Søren Jacobsen i en artikel på dr.dk.

Bølger har en længde og altså også en top og en bund. I atmosfæren kan det oversættes til en varm bølgetop og en kold bølgedal.

De bølger, som styrer vejret i Atlanterhavet fra den amerikanske østkyst til Nordvesteuropa, skifter hele tiden størrelse og fart, men pointen er altså, at bølgerne typisk har en længde, der svarer nogenlunde til afstanden mellem Nuuk og København, skriver Søren Jacobsen.

Og det er derfor, at vi ofte - men ikke altid - ser, at når bølgens varme top ligger over Sydvestgrønland, ligger den kolde bølgedal over Nordvesteuropa og dermed Danmark. Det modsatte gør sig naturligvis også gældende.

Der er med andre ord god mening i udsagnet: varmt i Sydvestgrønland - koldt i Danmark og omvendt. I hvert fald når man ser på vejret i et længere perspektiv end dag til dag, konkluderer meteorolog Søren Jacobsen.

Og den seneste bekræftelse på dette mønster har altså kunnet opleves i de seneste måneder, hvor Danmark har haft det koldt, mens vejret herhjemme har slået varmerekorder.