En sag om 48 kilo hash

Var han en beregnende bagmand, der ville smugle 48 kilo hash med henblik på videresalg i Grønland eller var han en simpel kurèr, der ikke anede hvad han havde rodet sig ud i? Det var det spørgsmål, som Kredsretten i Nuuk i dag tog stilling til i forbindelse med en større hashsag.
Skrevet af Louise M. Kleemann
16. januar 2012 15:55

På anklagebænken sad en 29-årig mand fra Nuuk, som var tiltalt for at have været i besiddelse af ikke mindre end 48 kilo hash.

Den imponerende mængde hash blev fundet af politiet i nogle bagagebokse i Københavns hovedbanegård.

Ifølge anklagemyndigheden havde manden været i besiddelse af hashen med det formål at smugle det til Grønland. Han havde i flere år sejlet med en trawler og havde således kontakterne i orden, lød påstanden.

Men forsvareren tegnede et billede af en naiv ung mand, som ikke vidste hvad han rodede sig ud i da han i januar 2011 tog imod et tilbud om en hashleverance i København.

Manden forklarede i retten, at han selv havde hentet hashen i en lejlighed i Rødovre og pakket det i to kufferter. Derefter var han taget ind til Hovedbanegården og gemt det i nogle bagagebokse. Poletterne afleverede han til bagmanden i Christiania, som han aldrig så siden.

Der gik flere måneder fra hashen blev fundet til manden meldte sig selv til politiet. Manden forklarede i retten, at han ikke havde været klar over at han var eftersøgt af politiet.

I mellemtiden nåede han at blive taget for besiddelse af hash, men slap ud af politiets søgelys ved at benytte sig af en vens identitet. Politiet nåede derfor ikke at finde ud af, at han var eftersøgt for hashbesiddelse. Manden forklarede i retten, at han havde gjort det for ikke at få en plet på sin straffeattest.

Dommeren mente dog ikke, at anklagemyndigheden havde ført tilstrækkelig bevis for, at manden havde til hensigt at smugle det til Grønland. Derfor blev han udelukkende dømt for at have været i besiddelse af hash og han kan nu se frem til to års anbringelse i anstalt.

Anklagemyndigheden, der havde krævet 4 års anbringelse i anstalt, valgte at anke dommen til Grønlands Landsret.