En najorti giver stemme til børn i nød

Det er ikke kun vigtigt, at der er én til stede for et barn, men en rettighed barnet har, sagde børnetalsmand Aviaja Egede Lynge, der sammen med Foreningen Grønlandske Børn arrangerede en konferrence om børneinddragelse i sociale sager.

Najorti - én, der er til stede - var et af de emner, der blev talt om under den store konference.

Når der er en person, der er stede alene for barnets skyld, kan man sikre at han eller hun forstår, og at der bliver talt med barnet om, hvad der skal ske, fortæller Grethe Siegstad, der er socialrådgiver i krisecenteret  i Nuuk. 

- Man fortæller selvfølgelig barnet om, hvad der sker i forhold til afgørelser, og høre barnet, når der er besluttet sager; hvad sker der så?, siger Grethe Siegstad til KNR. 

Derudover skal en najorti hjælpe med uforståelige fagord, som kommunens medarbejdere bruger. 

En najorti hjælper også barnet med få at sagt dét, der er svært at sætte ord på og udtrykke egne behov.

- Du har retten til at have din egen mening. Er der nogle forandringer vi kan være med til at hjælpe dig med? Også skal man komme i børnehøjde, og forstå barnets tanker og opfange dem, og ligestille barnet som en voksen, siger socialrådgiveren. 

Læs også Udsatte børn og unge får ekstra støtte

Og ifølge Grethe Siegstad er det vigtigt for et barns selvudvikling at have en stemme, der bliver hørt.

- Det giver selvværd at have en stemme. Det giver noget at blive set som et menneske. Ikke bare at være et barn man bare lige skal forbi. Barnet får en betydning, hvis det bliver hørt og set, siger Grethe Siegstad, der pointerer, at børn naturligvis også har følelser. 

Og for et barn, der har berøring med de sociale myndigheder, kan én af følelserne være uvished, der kan give usikkerhed.

- Hvad ville der ske med dig, hvis din leder på dit arbejde siger: Nu skal du flytte rundt og nu laver vi ændringer uden at høre din mening. Du ville blive meget forskrækket. Således også med børn, og man skal i de tilfælde, hvor der er store eller små ændringer, tage barnets stemme med. Det er den form for inddragelse: barnets stemme og barnets værd, siger Grethe Siegstad.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt