En mundfuld på 30 tons

Forskere fra Grønland, Danmark og Skotland har nu kastet nyt lys over pukkelhvalernes adfærd under deres fødesøgning i havets dyb. De har sat dykke-målere med sugekopper på hvalerne og resultaterne skaber stor opmærksomhed verden over.
22. oktober 2012 09:38

Resultaterne blev i går offentliggjort i det engelske videnskabelige tidsskrift ”The journal of Experimental Biology”.

Malene J. Simon, seniorforsker ved Naturinstituttet i Nuuk, beskriver sammen med professor ved Aarhus Universitet, Peter T. Madsen og professor ved University of St Andrews, Mark Johnson, hvalernes koreografi - altså deres så at sige "dans", når de indtager kril i Godthåbsfjorden. Kril er bittesmå rejelignende krebsedyr.Hvalerne accelererer til en hastighed på 3-4 meter per sekund, hvorefter munden åbnes på vid gab og hurtigt indtager hvalerne 30 tons vand fyldt med byttedyr i en stor elastisk mundpose, som går fra underkæben til navlen.

Pukkelhvalen, med den fyldte mundpose, fortsætter med haleslagene for at opretholde en hastighed på 1 meter i sekundet til trods for den øgende vandmodstand fra de store indtagne vandmængder, der skal accelereres.

Når hvalen lukker munden, filtrerer den byttedyrene fra vandet, mens den glider fremad, indtil den igen snupper en ny mundfuld ved at accelerere med store kraftige haleslag.

På den måde filtrerer pukkelhvalerne næsten 1000 tons vand i timen.

Forskerne kan bruge de nye opdagelser i de beregningsmodeller, der forudsiger hvilke effekter hvalerne har i det arktiske økosysten, fremgår det af en pressemeddelelse fra Naturinstituttet.