En lukket afdeling åbnes i Sisimiut

En lukket afdeling for kriminelle børn og unge mellem 15-18 år bliver til efteråret åbnet i Sisimiut. Det er ikke et surrogat fængsel for kriminelle unge i Grønland, men en lukket afdeling. Indtil videre har unge, der har begået alvorlige personfarlig kriminalitet afsonet domme sammen med voksne, og det er i strid med FN's børnekonvention.
15. august 2009 14:04

- I Grønland har vi ikke tilbud til unge under 18 år, der har begået alvorlig kriminalitet. På nuværende tidspunkt, hvis de bliver dømt, bliver de ofte anbragt i anstalten sammen med de voksne kriminelle. Og FN Konventionen, som Grønland har tiltrådt, siger, at voksne og børn ikke bør afsone sammen, siger Departementschef i departementet for sociale anliggender, Martha Lund Olsen.

Landstinget fik allerede i 2007 fremlagt et forslag om en lukket afdeling for kriminelle børn og unge mellem 15 og 18 år, og i første omgang ønskede departementet, at der skal være mulighed for et surrogatfængsel, men det var der ikke stemning for blandt de folkevalgte, og forslaget blev derfor ændret undervejs.

- Det bliver til en lukket institution, som er lukket udadtil, det vil sige vinduerne og yderdørene er lukket, men selve afdelingen i sig selv vil være åben. Forklarer Martha Lund Olsen.

Den lukkede institution kommer til at fungere som underafdeling for drengehjemmet Qasapermiut i Sisimiut, her vil der være plads til fire unge mellem 15 og 18 år, som har begået hård kriminalitet.

Grønlands Statistik udgav i 2007 en kriminalstatistik, hvori det fremgår at 290 børn og unge mellem 15 og 19 år har overtrådt kriminalloven, men der er ingen tal for hvormange af de kriminelle unge, der har begået personfarlig kriminalitet. Og Departement for sociale anliggenderne har på nuværende tidspunkt ikke kendskab til hvor stort behovet er for den lukkede afdeling. Den nye afdeling hilses velkommen af Kriminalforsorgen i Grønland.

- Ja, vi har helt klart brug for den lukkede afdeling. Siger leder Elisæus Kreutzmann.

- Gennem årene har vi desværre set, at det mønster der er, med unge som flere gange har begået alvorlig kriminalitet. De har gjort sig fortjent sig til at komme direkte i anstaltet, og det er en meget kedelig tendens. Så når den lukkede afdeling åbner, håber jeg at vi kan undgå den trafik. Siger Elisæus Kreutzmann.