En gave til 80 millioner kroner

Det kommende isfjordsstation i Ilulissat er på tegnebrættet. En bygning til 70-80 millioner kroner forventes finansieret af private fondsmidler.
Skrevet af Noah Mølgaard
27. september 2011 13:31

Tanken om at bygge et isfjordsstation startede i 2002 og den verdenskendte arkitekt Peter Zumthor fra Schweiz præsentere de første skitser inden årsskiftet.

Formålet med at lave isfjordsstation er at formidle Ilulissat isfjord, der blev optaget på verdensarvslisten i 2004. Det skal ske gennem et tæt samarbejde med universiteter og forskningsinstitutioner for at sikre kvalititen af den viden der bliver lagt frem.

Kommunalbestyrelsen godkendte vedtægterne for den selvejende institution i 2010, som skal bygges i enden af Sermermiut aqqutaa tæt ved behandlingscenteret Qaqiffik.

Selve isfjordsstationen forventes at blive på omkring 1.000 kvadratmeter og forventes at koste omkring  80 millioner kroner. Der bliver plads til udstillingssale, kontorer, biograf, videotek og arkiv for arktisk dokumentarfilm samt bibliotek med læse- og forskerpladser, skriver Isfjordsstationen i sit nyhedsbrev.

Peter Zumthor har tegnet flere bygningsværker og er også belønnet med den anerkendte pris Pritzker prize.

- Peter Zumthors tilsagn om at ville tegne isfjordsstationen forventes at være en vigtig faktor for, at kunne sikre de nødvendige fondsmidler til projektet, skriver de i nyhedsbrevet.

Nu bliver det store projekt præsenteret for den lokale befolkning i Ilulissat mandag den 3. oktober under et borgermøde, hvor folk kan stille spørgsmål om projektet.

Det er forventet at byggeriet kan sættes igang i 2012.