Emanuel Nûko fra Naleraq skal for retten

Inatsisartutmedlem for Naleraq Emanuel Nûko skal for retten. I går ophævede Inatsisartut hans immunitet.
Emanuel Nûko er medlem af Inatsisartut for Naleraq. Tirsdag blev hans immunitet ophævet på et lukket møde af kollegerne i Inatsisartut Foto © : Malik Brøns / KNR

Medlem af Inatsisartut for Naleraq, Emanuel Nûko, skal for retten.

Det oplyser han selv på Facebook.

Det sker, efter Inatsisartut på et lukket møde i går besluttede at ophæve immuniteten for en af medlemmerne.

Det er dog ikke kommet frem, hvem sagen handlede om.

Men i et opslag på Facebook skriver Emanuel Nûko, at det var hans immunitet, som politikerne i Inatsisartut besluttede at ophæve.

- Ja, det er min immunitet, der blev ophævet i dag, så politiet kan fortsætte deres arbejde med sagen. Jeg er glad for, at sagen kan fortsættes, og jeg har ingen yderligere kommentarer, ind til sagen er tilendebragt, men jeg er klar, skriver han.

LÆS OGSÅ Inatsisartut-medlem får ophævet immunitet

Det er dog ikke offentliggjort, hvad Naleraq-politikeren er tiltalt for.

Emanuel Nûko vil ikke stille op til interview. Han siger dog til KNR, at han vil blive siddende i Inatsisartut, indtil hans sag er afgjort ved kredsretten. 

Han oplyser, at han har fundet en advokat - men han vil ikke oplyse, hvem det er. 

Formand for Naleraq, Pele Broberg, bekræfter, at der er en politisag mod Emanuel Nûko. Han ønsker ikke at sige, hvad det er for en sag. 

Hvad er din reaktion på, at Emanuel Nukos immunitet er ophævet, og at der er en retssag på vej mod ham?

- Fra Naleraq støtter vi fuldt ud, at medlemmer af Inatsisartut grundlæggende er underlagt loven. Og derfor er vi gået med til at ophæve hans immunitet, siger Pele Broberg.

Emanuel siger til os, at han fortsætter i Inatsisartut. Hvad er din holdning til, at Naleraq har en politiker siddende i Inatsisartut, som skal for retten? 

- Jeg har som formand for partiet givet grønt lys til at Emanuel Nuko kan fortsætte i Inatsisartut, siger Pele Broberg, som ikke ønsker at kommentere sagen yderligere. 

Sag mod Aslak Jensen kører stadig

Medlemmer af Inatsisartut er beskyttet af immunitet, men kan som alle andre borgere blive efterforsket af politiet og blive tiltalt. Men for at få rejst sagen ved domstolene, skal Inatsisartut give samtykke til at ophæve immuniteten.

Senest har der verseret en sag mod tidligere medlem af Inatsisartut, Aslak Jensen fra Siumut, men han har valgt at trække sig fra Inatsisartut forud for efterårssamlingens begyndelse.

Han er blevet idømt 20 dages betinget dom i kredsretten for dødstrusler mod offentlig myndighed tilbage i januar. Sagen blev anket til Landsretten, hvor den egentlig skulle have været for i september, men den blev udskudt til 2. november.

Aslak Jensen nægter sig skyldig, og hans advokat Finn Meinel kræver en frifindelse i Landsretten.