Ellemann drøfter våben til Ukraine med allierede på militærbase

Danmark sender 19 haubitser til Ukraine, men står ikke over for at sende tyskproducerede Leopard-kampvogne.
Efter at han fredag morgen er ankommet til Tyskland, siger Jakob Ellemann-Jensen, at han ser Danmark som et land, der går forrest med våbenleverancer til Ukraine. Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
20. januar 2023 09:07

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er fredag morgen rejst til militærbasen Ramstein Air Base i Tyskland for at mødes med kolleger fra flere end 40 lande, som alle støtter Ukraine i kampen mod Rusland.

Det gør han, dagen efter at den danske regering annoncerede, at Danmark donerer det helt nye våbensystem Caesar-haubitser til Ukraine, selv om det danske forsvar også selv har brug for systemet.

- Jeg glæder mig til at mødes med den ukrainske forsvarsminister, Oleksii Reznikov, og bekræfte Danmarks fortsatte støtte til Ukraine. Ukrainerne kæmper for retten til at bestemme over egen fremtid, udtaler Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Efter at han fredag morgen er ankommet til Tyskland, siger Jakob Ellemann-Jensen, at han ser Danmark som et land, der går forrest med våbenleverancer til Ukraine.

Landet blev sidste år invaderet af Rusland og har siden været i krig med den store nabo.

- Det, at vi donerer de her 19 Caesar-haubitser, det er et meget substantielt bidrag.

- Jeg håber, at det kan være et eksempel til efterfølgelse for andre lande, siger han.

På mødet på Ramstein-basen skal Ukraines vestlige allierede diskutere yderligere våbenleverancer til Ukraine. Og her vil alles øjne særligt hvile på Tyskland.

LÆS OGSÅ Nato-chef: Ukraine vil få tungere og mere moderne våben

Spørgsmålet er, om Tyskland vil sende sine Leopard 2-kampvogne til Ukraine, eller om Tyskland kommer til at acceptere, at andre europæiske lande sender de tyskfremstillede kampvogne afsted.

Det har Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, hidtil modsat sig, for som del af købsaftalerne skal Tyskland spørges, hvis lande vil reeksportere deres kampvogne til eksempelvis Ukraine.

Polen har alligevel åbnet for, at man om nødvendigt er parat til at sende Leopard 2-kampvogne afsted til Ukraine - selv uden tysk tilladelse.

Den danske regering er dog ikke på vej til at sende danske Leopard-kampvogne til Ukraine.

- Jeg synes, at det er en god idé at sende kampvogne, det er ikke aktuelt for Danmark.

- Antallet af danske kampvogne er stærkt begrænset, de er sådan set i brug i øjeblikket, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Danmark råder over 44 Leopard-kampvogne. 14 af dem er lige nu indsat i Estland.

Adspurgt om, hvorvidt han ønsker, at Tyskland skal donere kampvogne, svarer forsvarsministeren:

- Det som jeg håber på, at vi sender af signaler, og som jeg vil gøre opmærksom på, det er, at vi mener, at der skal en vis tyngde til.

- Jeg synes, det er klogt, at andre lande donerer kampvogne. Vi er nu kommet med artilleri, og jeg synes, det vil være klogt med kampvogne fra andre lande, som har mulighed for det.