Eliten taler ikke grønlandsk

Efter årtiers grønlandisering kan store dele af den grønlandske elite ikke begå sig på grønlandsk. Det skriver dagbladet Information.
15. november 2009 16:02

- Der findes ingen entydig statistik på området. Men der er ingen tvivl om, at en del veluddannede og velstillede grønlændere ikke kan tale grønlandsk eller kun taler dårligt grønlandsk. Det gælder ikke alene folk med dansk baggrund, men også dem, der har grønlandske forældre, siger Grønlandskender og forsker i identitetspolitik Ulrik Pram Gad til avisen.

En vægtig årsag til tingenes tilstand er ifølge ham, at Danmark i 1950’erne forsøgte at modernisere Grønland ved at udbrede dansk til fordel for grønlandsk. Efter den såkaldte danisering fulgte ganske vist grønlandiseringen, da hjemmestyret blev indført i 1979.

- Men selv om hjemmestyret havde et ideal om, at alt skulle til at foregå på grønlandsk, var der en masse vitale funktioner i landet, som man i realiteten ikke kunne dække ind med grønlændere. Og man tilførte ikke sprogområdet nok ressourcer til, at man for eksempel kunne sørge for, at de mange danske lærere i Grønland lærte grønlandsk, siger Ulrik Pram Gad fra institut for statskundskab ved Københvans universitet.