Elevråd i Qeqqata efter nye regler: Fravær går ud over vores arbejde

Qeqqata Kommunia har strammet op på reglerne, da alt for mange udebliver fra skolen uden at sige, hvorfor de ikke dukker op. Det er en god ide, mener afdelingsleder på Nalunnguarfiup Atuarfia i Sisimiut.
I disse dage er der fuld gang i eksamenerne i de ældste klasser på skolen Nalunnguarfiup Atuarfia. Foto © : KNR
23. februar 2020 14:53

Der er tit mange tomme stole i de ældste klasser på skolen Nalunnguarfiup Atuarfia i Sisimiut. Men det kan forhåbentlig snart ændre sig, for Qeqqata Kommunia har strammet op på reglerne for fravær.

Fremover vil skolerne give forældre besked, når elever ikke møder op til undervisning uden at meddele, hvad årsagen til deres fravær er, inden skoledagen begynder.

- Jeg mener, at det er en god ide at kunne forhøre sig hos forældrene, når deres børn ikke er i skole, siger Anna Mâliánguak Sandgreen, der er afdelingsleder på Nalunnguarfiup Atuarfia.

I disse dage er der fuld gang i eksamenerne i de ældste klasser, og her arbejder eleverne normalt i grupper. Særligt her påvirker det store fravær klassen.

Foto © : KNR

- Når der er mange, der ikke er i skole, så går det ud over gruppearbejdet, og det bliver kedeligt, og de når ikke lige så meget, siger elevrådsmedlem Kimmernaq Støvlbæk.

Viden går tabt

I rapporten "Kvalitetsundersøgelsen af folkeskolen 2018/2019" lavet af Qeqqata Kommunia, fremgår det, at det, der bliver betegnet som ulovligt fravær i de ældste klasser, er højt.

Ulovligt fravær ligger på 6,87 procent hos 9. klasserne og 9,71 procent hos 10. klasserne på skolen Nalunnguarfiup Atuarfia.

LÆS OGSÅ Skolen sladrer til forældre, hvis du pjækker

- Der er desværre meget ulovligt fravær, og det medfører, at man ikke kan følge med fagligt til prøven, fordi megen viden er gået tabt, siger Anna Mâliánguak Sandgreen.

Det har fået kommunen til at reagere. Skolerne i Qeqqata Kommunia vil i fremtiden give forældre besked, når elever ikke møder op til undervisning uden at melde sig syge ved skoledagens start.

Formanden for Uddannelse, Sundhed, Kultur- og Fritidsudvalget i Qeqqata Kommunia, Evelyn Frederiksen (S), mener, at hvis der skal gøres noget, skal der være tidlig indsats:

- Fem procent svarer til 10 dage, og det må der handles på. Hvis det (fraværet, red.) ikke er blevet meddelt, så må man opsøge forældrene og høre, hvad grunden er, siger hun.

Fraværsprocent på 14,48

Som reglerne er nu, er det først, når en elev har haft tre dages ulovligt fravær, at skolen kontakter forældrene på Nalunnguarfiup Atuarfia. Men med de nye regler bliver forældrene kontaktet allerede på den første dag.

Kimmernaq Støvlbæk fra elevrådet mener, at det vil gavne skolen, at kommunen strammer reglerne op:

- Forældre vil blive mere opmærksomme, når deres børn ikke er i skole, og så kan de måske tænke på, om deres barn udebliver fra skolen uden grund, siger hun.

På byskolerne i Sisimiut og Maniitsoq ligger det højeste ulovlige elevfravær i en klasse på 14,48 procent. Derfor håber udvalgsformanden, at ordningen vil virke:

- Jeg håber, at den nye ordning vil have en positiv effekt på skolens resultater, fordi de elever, der er forberedte, opnår de bedste resultater, siger Evelyn Frederiksen.