Elever klarer sig dårligt i skoletest

Børn, der udelukkende taler grønlandsk derhjemme, klarer sig dårligere i fagene dansk, engelsk og matematik end deres dobbeltsprogede eller dansksprogede skolekammerater.
02. marts 2010 14:33

Hele 71 procent af eleverne i skoletesten taler udelukkende grønlandsk med deres forældre. Og netop de elever klarer sig dårligere i dansk, engelsk og matematik i forhold til de elever, der kun taler dansk eller som både taler grønlandsk og dansk derhjemme.

Det viser trintests, som Inerisaaviks evalueringsafdeling har foretaget af alle landets 3. til 7. klasses elever. - Jeg mener ikke at testresultaterne er helt overraskende, siger lærerforeningen IMAK's formand Sivso Dorph.

Undersøgelsen modsiger myten om, at bygdebørn altid klarer sig dårligere i skolen end bybørn: Eleverne fra bygderne klarer sig nemlig lige godt i matematik, som deres jævnaldrende i byerne.

Til gengæld halter bygdeeleverne bagefter i fagene dansk og engelsk, men klarer sig bedre i faget grønlandsk.

For at forbedre undervisningen af eleverne foreslår folkene bag undersøgelsen, at en eller flere af lærerne følger eleverne på tværs af trindelingen i folkeskolen.

Der er nemlig eksempler på, at lærerne fra mellemtrinet mener, at eleverne ikke har lært tilstrækkeligt på det yngste trin, mens lærerne på det yngste trin derimod mener at eleverne har lært det, de skulle.

En god idé, mener Sivso Dorph: - Det vil betyde, at eleverne vil have tryggere rammer, når de går videre i det næste forløb, fordi de har nogle af deres lærere med sig på mellemtrinet.

IMAK’s formand mener at timelærerkurserne er blevet forsømt. Det er kommunernes ansvar, men Sivso Dorph mener, at Selvstyret også burde være med til at finansiere kurserne til de ufaglærte timelærere:

- Uden kurser er de nye timelærere jo usikre på de fag, de underviser i. Så jeg mener, at der skal indføres obligatoriske introduktionskurser til alle nyansatte timelærere.

Inaerisaavik har lavet lignende trintest siden 2006. Udover en minimal forbedring er der ikke nævneværdige ændringer i resultaterne fra den nyeste undersøgelse fra 2009, skriver Ilinniartitsisoq.