Ekstrem varme koster flere liv i Europa

Flere europæere er omkommet i intens hedebølge i Syd- og Centraleuropa. Fredag satte Frankrig varmerekord.
I Paris rundede de 45 graders varme d. 28. juni og det krævede en forfriskene dukkert for flere. Foto © : Zakaria Abdelkafi / AFP / Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
29. juni 2019 15:35
Versionist Mads Lynge


    Ekstrem varme fortsætter sin færd ind over Europa, hvor Frankrig, Spanien, Italien og dele af Centraleuropa er ramt af rekordhøje temperaturer.

    Varmen har ført adskillige dødsfald med sig, og myndighederne opfordrer borgerne til at tage forholdsregler.

    Fredag blev der for første gang målt over 45 grader i Frankrig. Det højeste var 45,9 grader i Gallargues-le-Montueux i den sydlige del af landet.

    De franske myndigheder appellerer til borgernes ansvarlighed og beder dem om at passe på og tænke sig om i den ekstreme varme.

    - Der er undgåelige dødsfald i hver hedebølge, sagde premierminister Edouard Philippe fredag.

    Lørdag kategoriserer de franske vejrmyndigheder i landet vejret som "meget varmt" og forudser temperaturer på op mod 42 grader.

    Frankrig indførte et alarmsystem, efter at en europæisk hedebølge i 2003 var med til at tage livet af 15.000 mennesker.

    Dødstallet for i år kommer slet ikke i nærheden af 2003, men flere er omkommet i Italien, Frankrig og Tyskland. De fleste er ældre borgere.

    En 93-årig mand mistede livet i det nordlige Spanien, da han fik et slagtilfælde forårsaget af varmen, oplyste politiet i området.

    Derudover blev en teenager svimmel, da han var med til at høste i den spanske region Andalusien. Han ville køle af i en pool, men besvimede i vandet. Han døde senere på hospitalet.

    Den franske sundhedsminister, Agnes Buzyn, opfordrer borgere til kun at bade ved offentlige badesteder. Hun tilføjer, at fire er druknet i denne uge.

    Også i Tyskland har flere mistet livet i baderelaterede ulykker, skriver AFP.

    De rekordhøje temperaturer i Frankrig betyder, at landet bliver det syvende land i Europa, der nogensinde har oplevet temperaturer på over 45 grader.

    Den liste tæller i forvejen Bulgarien, Italien, Portugal, Spanien, Grækenland, Nordmakedonien, oplyste de franske vejrmyndigheder fredag.

    Fredag meddelte FN's meteorologiske organisation (WMO) ifølge Reuters, at vi er på vej mod endnu en global varmerekord.

    /ritzau/AFP