Ekstra kvoter til Upernavik og Uummannaq

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Ane Hansen, fik lov til at tildele 500 tons hellefisk både til Uummannaq og Upernavik i dag.
Skrevet af Else Løvstrøm
13. oktober 2009 15:26

Naalakkersuisoq for fiskeri, Ane Hansen, fik i dag grønt lys for at kunne tildele ekstra 500 tons hellefisk både til Upernavik og Uummannaq. Men der skal først føres bevis for at der gøres rent på havbunden, siger Ane Hansen.

Hvis der vitterligt kommer bevis på at der fjernes gamle garn fra havet bund både i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik, så har Landsstyret givet mig beføjelser til at kunne tildele ekstra kvoter til Upernavik og Uummannaq, siger Ane Hansen.

Hun understreger, at hun har forhørt sig hos Qaasuitsup Kommunea om hvor langt de er kommet med planerne med at hente gammelt garn op. Og Naalakkersuisoq for fiskeri regner med at se den reelle plan i morgen.

Desuden er det kun for i år Naalakkersuisoq for fiskeri Ane Hansen giver ekstra tildeling af hellefisk.

- Grønland er nødt til at bevise overfor omverdenen, at man tager bæredygtighed alvorligt indenfor fiskeriet, siger hun.

- Hvis beviserne udebliver vil det også blive umuligt for Grønland at sælge fisk ude i den store verden. Allerværst er det i området ved Upernavik ved mundingen af stedet, der kaldes for Gulteqarfik.

Desuden ser hun gerne at der gøres rent ved isbræerne, hvor problemet er størst.

Men når Ane Hansen i morgen formiddag har fået melding om planerne, regner hun med at de ekstra kvoter vil kunne tildeles i næste uge.

Ane Hansen er også glad for at fiskerne ved Uummannaq har givet udtryk for at de for fremtiden gerne vil fjerne nedsunkne garn op frivilligt.