Ekstra 15 millioner kroner til sundhedsvæsenet

Også i år har det været nødvendigt at tilføre Sundhedsvæsenet yderligere bevillinger. Denne gang lyder regningen på 15 millioner kroner. Størstedelen af pengene hentes fra driftsreserven.
Skrevet af Louise M. Kleemann
26. oktober 2011 06:51

Finansudvalget har givet grøn lys til en tillægsbevilling på i alt 15 millioner kroner. Pengene fordeles med 7 millioner kroner til patientbehandling i udlandet, 3 millioner kroner til Dronning Ingrids Hospital, 2,7 millioner kroner til evakueringer og 5 millioner kroner til Landsapoteket.

En mindre del af merbevillingsbehovet, cirka 2,8 millioner kroner, skyldes ifølge tillægsbevillingsansøgningen, at Air Greenland i slutningen af 2010 afskaffede billetrabatordningen for pensionister.

Men hvorvidt Naalakkersuisut har planer om at optage forhandlinger med flyselskabet om en fornyet rabatordning for Sundhedsvæsenets patienter står der ikke noget om i ansøgningen.

Men hvor skal pengene komme fra? Naalakkersuisut har foreslået, at 9,5 millioner kroner finansieres ved træk på driftsreserven, at 1,17 millioner kroner finansieres ved træk på reservekonti i budgettet for Departementet for Finanser, og den resterende del, 4,33 millioner kroner trækkes af landskassens likviditet. Landskassens budgetterede resultat for 2011 forværres dermed med 4,33 millioner kroner.

Dronning Ingrids Hospital havde i 2010 et forventet merforbrug på 7 millioner kroner. Og da merforbruget for i år forventedes at ligge på 3 millioner kroner, blev bevillingen således øget med 4,5 millioner kroner. Men det samlede bevillingsbehov endte altså på 15 millioner kroner. Og det er ikke ganske problemfrit, lyder det fra Finansudvalget, som nu har godkendt ansøgningen, fordi der sådan set ikke er noget reelt alternativ til at godkende ansøgningen.

Det er blot 14 dage siden, at naalakkersuisut fik tilført 10 millioner kroner til nedbringelse af ventelister i sundhedsvæsenet.