Eksperter: Forslag om parsejlads er passé

I går fastslog naalakkersuisoq for Infrastruktur, Jens B. Frederiksen i en pressemeddelelse, at parsejlads for krydstogtskibe er unødvendigt i øjeblikket. Søfartsstyrelsen har dog for længst flyttet sig fra kravet om, at krydstogtsskibe skal følges ad to og to for at kunne komme hinanden til undsætning i et nødstilfælde.
Skrevet af Mads Ullerup
08. marts 2012 16:34

Søfartsstyrelsen har foreslået, at krydstogtskibene i stedet koordinerer deres sejlads, så de hele tiden har andre skibe inden for rækkevidde i tilfælde af nød.

- Det her handler om sikkerhed, og der er det helt afgørende, at vi kan sørge for, at der er et beredskab i nærheden, hvis der sker noget og det kan vi sikre, hvis der er andre skibe i nærheden, fortalte kontorchef Per Sønderstrup fra Søfartsstyrelsen til Radioavisen i sidste måned.

Idéen med den koordinerede sejlads for krydstogtskibe er Jens B. Frederiksen dog ikke på samme måde afvisende overfor.

- Jeg synes, at det er udmærket, hvis det laves på en fornuftig måde, hvor det rent praktisk kan lade sig gøre uden, at man direkte går ind og skader erhvervet, siger Jens B. Frederiksen i dag.

Skibsingeniør Hans Otto Kristensen er en af de eksperter, der sammen med søfartsmyndighederne, har presset på for at få indført regler om, at krydstogtsskibe skal koordinere deres sejlads i Grønlands is-fyldte farvande.

- Idéens grundpricip har virket for cirka seks år siden ved Antarktis, hvor der netop var et norsk krydstogtsskib, der i princippet virkede som et redningsskib for et andet krydstogtskib, fortæller Hans Otto Kristensen.

Der er dog ikke meget, der tyder på, at reglerne for krydstogtskibenes sejlads bliver ændret lige foreløbigt. Det kommende internationale regelsæt - den såkaldte polarkode, ventes først forhandlet på plads om to år.