Ekspert: Vi starter fra nul med uran

30 personer er samlet til uran-workshop bag lukkede døre i Narsarsuaq.
11. juni 2014 14:11

I denne uge er 30 embedsmænd, forskere og andre samlet for at blive klogere på håndteringen af uran i Rigsfællesskabet.

Koordinator for workshoppen er uranekspert og seniorforsker Cindy Vestergaard fra Dansk Institut for Internationale Studier.

- Vi er lige startet, og vi diskuterer og deler erfaringer fra hele verden om sikkerhed, miljøbeskyttelse og international lov. Alt sammen handler om uran, siger Cindy Vestergaard, Rigsfællesskabets førende ekspert i uran.

Mødet er lukket for offentligheden, indbudt er alle i Grønland og Danmark, "som arbejder eller har arbejdet med uran som ansvarsområde".

Indbudt er også canadiske miljøkonsulenter, der har arbejdet med uranudvinding, samt en tidligere embedsmand fra Australien, som også har stor erfaring med sikkerheden omkring stoffet.

Erfaring med uran er en mangelvare nu i Rigsfællesskabet, og det er derfor workshoppen afholdes nu, siger Cindy Vestergaard.

- Sådan er det lige nu i Rigsfællessskabet. Vi starter helt fra nul med uranen. I Grønland findes der slet ikke meget af den nødvendige lovgivning for uran eksport endnu. Der skal bygges et helt administrativt system, der kan håndtere eksport af uran, siger seniorforskeren.

Mødet varer en uge, og over 30 personer med potentielt uranansvar deltager i workshoppen på Hotel Narsarsuaq.