Ekspert: Politik afgør ikke valget

Alle vil sige stort set det samme, og spørgsmålet er derfor, hvem vi stoler mest på. Det vurderer en valganalytiker, der dog mener, at det vil kræve en ekstraordinær indsats at fravriste landets to største partier deres pladser i Folketinget og fjerne den ubetingede opbakning til rød blok.
Skrevet af Mads Fisker
30. august 2011 15:01

Valget vil blive afgjort på evnen til at vinde tillid og ikke politiske særkender, men det ændrer ikke på, at Demokraterne og Atassut skal levere et brag af en valgkamp for at vinde et af de mandater, som IA og Siumut ved seneste valg satte sig solidt på.

Sådan lyder analysen fra Henrik Skydsbjerg her, hvor valgkampen for alvor er ved at lægge fra land.

- Som det umiddelbart ser ud ved indgangen til valgkampen, har vi de to store partier, der må anses for favoritter, mens de to mindre skal levere en helt ekstraordinær indsats for at kunne få et mandat, siger Henrik Skydsbjerg.

Men han ser det bestemt ikke som en umulig opgave, og hvis det skulle ske, vil det kunne give et nyvalgt grønlandsk folketingsmedlem uvante og interessante politiske kort på hånden.

- Hvis det ene mandat går over til Demokraterne eller Atassut, må man formode, at de tilslutter sig blå blok. Og hvis det kommer til at være meget lige i Danmark, står vi derfor pludselig i en situation, hvor man kan deltage i nogle forhandlinger og måske få nogle ekstra tiltag til gavn for Grønland, siger valganalytiker Henrik Skydsbjerg.

Han anerkender dog, at meningsmålingerne lige nu ikke tyder på, at de nordatlantiske mandater kan blive tungen på vægtskålen, når der skal samles flertal til en kommende regering. Men han mener, at det er for tidligt at aflive muligheden både for et tættere kapløb end ventet i Danmark - og i Grønland.

Herhjemme kommer det nemlig i høj grad til at handle om, hvem der kan brænde igennem op mod valget, da de afgørende politiske forskelle umiddelbart ikke er til at få øje på, lyder analysen.

- Vi ved endnu ikke, hvad det er, kandidaterne helt præcist vil køre frem med. Lige nu ser det ud til, at alle er stort set enige om, at det gælder om at få nogle folk ind, der kan varetage Grønlands interesser bedst. Og det siger de forskellige partier så, at de kan. Det kommer derfor til at være helt afgørende, hvordan kandidaterne præsterer i valgkampen, vurderer Henrik Skydsbjerg.

Han mener i samme ombæring, at man skal være forbeholden med at se det kommende valgresultat som en alt for klar strømpil i forhold til befolkningens tilfredshed eller mangel på samme med partiernes formåen på den indenrigspolitiske scene.

- Man vil kunne se, om der er nogle tendenser at spore med en ændret tilslutning til partierne, men igen vil det være meget usikkert, hvad der skyldes netop personerne, der stiller op, og hvad der skyldes politik, som nok ikke kommer til at fylde så meget. Det bliver noget med, at alle siger stort set det samme, og spørgsmålet er så, hvem vi har størst tillid til vil kunne gøre det bedst for Grønland i Folketinget, siger Henrik Skydsbjerg.

IA og Siumut høstede i øvrigt hver især omtrent lige så mange stemmer som Demokraterne og Atassut tilsammen ved det seneste valg til Folketinget.