Ekspert efterlyser beretninger om lysglimt

Et lysglimt, der oplyste hele himlen efterfulgt af et brag, det var, hvad mange borgere kunne opleve i går over Nuuk. Og nu efterlyser en forsker beretninger om, hvad der skete.
Et lysglimt oplyste himlen over Nuuk torsdag aften. Foto © : Gustav Fischer
Skrevet af Merete Lindstrøm
04. januar 2019 16:30
Versionist Connie Fontain

En af dem, der har en beretning at fortælle, er pilot Tonny Fisker fra Air Greenland.

Han fortæller, at deres dash 8 fly var i ca. 6 kilometershøjde, da de så lyset og meteoren

- Vi kiggede bare på den fløj lige forbi os, vi troede den var tæt på, men den var nok ret langt væk.

Anton Norup Sørensen, der er forskningsassistent på Niels Bohr Instituttet, fortæller, at den oplevelse af afstand passer meget godt med, hvad andre oplever, når de ser stjerneskud og meteore.

- Det er meget typisk, at man oplever, at sådan en ildkugle er meget tæt på. Man har ikke rigtig nogen forudsætninger for at bedømme afstanden, siger han.

LÆS OGSÅ Borgerne i Nuuk så kæmpe lysglimt

LÆS OGSÅ Borgerne i Nuuk så kæmpe lysglimt

Sådan et stjerneskud starter oftest med at lyse omkring 100 km højde, men når den når ned i 50 eller i ekstreme tilfælde helt ned til 20 km over jordens overflad bliver farten bremset så meget, at den holder op med at lyse og blot falder lodret resten af vejen ned. 

- Derfor var der da heller ingen reel risiko for, at flyet var blevet ramt af den lysende meteor, da dan altså har været minimum 20 km. oppe da piloterne så den.

Anton Norup Sørensen vil gerne sende en opfordring ud til alle, der har oplevet hændelsen om at gå ind på Ildkugle.dk, og registrere det de har set og endnu vigtigere hørt:

- Især er vi voldsomt interesseret i, hvis der er nogen, der har hørt en lyd i forbindelse med ildkuglen i sær nogle minutter efter. Det kan være noget tordenbragsagtigt eller som grus på et bliktag eller sådan noget.

Forskningsassistenten forklarer, at lydende i forbindelse med lyset betyder, at meteoren er kommet dybt ned i atmosfæren, og at der er en chance for, at der er noget af den, der er overlevet og faktisk ender på jordoverfladen. Og oplysningerne om lyde kan være en stor hjælp til at lokalisere, hvor man skal lede efter det, der er faldet ned. 

- Det vil være helt fantastisk, hvis det faktisk er muligt at gå hen og samle det op. Det har stor forskningsmæssig værdi, siger Anton Norup Sørensen.