Ekspert om krise i Naalakkersuisut: Det bliver nok mindretalsregering eller valg

Det trækker op til et opgør i koalitionen mellem Siumut og Demokraterne. Centrum for opgøret er det kontroversielle mineprojekt i Kuannersuit.
- De næste 14 dage bliver der nødt til at komme en konklusion på, om der skal udskrives valg, eller om der skal laves en helt ny koalition, siger Rasmus Leander. Foto © : KNR / Malik Brøns
29. januar 2021 11:50

I årevis har Siumut været fortaler for det kontroversielle mineprojekt ved Kuannersuit i Sydgrønland. 

Der skal der - hvis selskabet Greenland Minerals får tilladelse - udvindes uran og sjældne jordarter. 

Om en uge starter borgermøder i Sydgrønland - men lige pludselig er Siumut blevet mere skeptiske. Det sker efter, at partiet fik ny formand og næstformand i november. 

Fakta om Kuannersuit-projektet:

 

  • Kuannersuit ligger cirka 7,5 kilometer nord for byen Narsaq.
  • Det vil være en åben mine i 700 meters højde.
  • Greenland Minerals vil holde minen i drift i 37 år.
  • Projektet forventes at skabe 328 grønlandske arbejdspladser, når minen er i drift.
  • Området indeholder blandt andet sjældne jordarter, uran og thorium.
  • Minen vil producere 3 millioner ton malm om året.
  • På 37 år vil minen producere 111 millioner ton restaffald og 111 millioner ton gråbjerg (ubrugt klippemateriale).

Kilde: Grønlands Naturinstitut & Nationalt Center for Miljø og Energi, VSB-rapport.

- Det startede nede i Sydgrønland, hvor nogle lokale siumutter talte imod partilinjen. Det har så spredt sig til et højere niveau med Vivian Motzfeldt (den nye næstformand, red.), og der bliver stillet store spørgsmålstegn internt i Siumut om den klare linje over for mineprojektet under Kim Kielsen, siger Rasmus Leander Nielsen, samfundsforsker ved Ilisimatusarfik.

LÆS OGSÅ Demokraterne: Koalitionen hænger i en meget tynd tråd

Sagen er nemlig den, at Vivian Motzfeldt i går sagde til KNR, at alle i den nye hovedbestyrelse - pånær én - ønsker, at borgermøderne bliver stoppet for nu og udsat på ubestemt tid. 

Borgermøderne er en meget vigtig del af processen frem mod en eventuel endelig udvindingstilladelse for Greenland Minerals. Og hvis de bliver udsat, bliver hele processen forsinket.

Og det har fået koalitionspartiet Demokraatit op i det røde felt. 

I dagens Sermitsiaq kalder formand for Demokraterne Jens-Frederik Nielsen det et kursskifte, der giver anledning til stor bekymring.

- Hvis politikken bliver ført, alt efter hvor vinden blæser, så må jeg indstille til, at det bliver uden Demokraterne, siger Jens-Frederik Nielsen.

Han er også naalakkersuisoq for råstoffer.

Mindretalsregering igen eller valg

I samme avis kritiserer formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen også sit eget parti for at skifte kurs.

Selv om Kim Kielsen blev væltet som formand for Siumut i november, er han stadig formand for naalakkersuisut og menigt partimedlem. 

- Jeg skal være ærlig at sige, at jeg er dybt forundret over udviklingen af den førte politik fra mit eget parti. Eksempelvis nu, hvor de laver en skræmmekampagne i forhold til Kuannersuit-projektet, siger Kim Kielsen.

Kielsen har stadig ikke sagt noget om, hvorvidt han ønsker fredeligt at overdrage formandsskabet af naalakkersuisut til Erik Jensen, der er den nye formand for Siumut. 

LÆS OGSÅ Ekspert: Kontroversielle Kuannersuit får sprækkerne til at åbne sig i Siumut

De næste uger bliver derfor særdeles spændende at følge med i, vurderer samfundsforsker Rasmus Leander Nielsen.

- De næste 14 dage bliver der nødt til at komme en konklusion på, om der skal udskrives valg, eller om der skal laves en helt ny koalition. Jeg tvivler på, at nogle af oppositionspartierne har lyst til at gå ind i regeringen, sådan som tingene ser ud lige nu, så enten skal man tilbage til en kortvarig mindretalsregering, eller også skal der udskrives valg, siger han.