Ekspert: Jeremiassen bliver kongemager på tirsdag

Kristian Jeremiassen er "the big fish" på tirsdag, når Inatsisartut åbner. Siumut-politikeren bliver manden, der kan afgøre, om Aleqa Hammond får lov at blive ved magten.
Foto © : KNR
29. september 2014 07:27

Det vurderer Arktis-analytiker og politisk rådgiver Mikå Mered. Han har studeret grønlandsk politik i flere år og arbejder i det londonbaserede konsulentfirma Polarisk Group.
 
- Jeg er faktisk helt i tvivl om, hvad Kristian Jeremiassen kommer til at gøre på tirsdag, hvis der bliver mistillidsvotum, siger analytiker Mikå Mered. Jeremiassen har jo tidligere sagt, han vil forlade politik, og han har truet med at stemme imod Siumut-forslag, siger han.

Siumuts problembarn
Kristian Jeremiassens politiske liv har været omskifteligt indtil nu. Han skiftede fra Atassut til Siumut i 2009. Siden har han ofte været et problembarn på tværs i Siumut. Men han er ikke så let at forudsige. Mikå Mered hæfter sig ved, at Jeremiassen offentligt afslog at skifte til Enoksens Naleraq-parti.
 
Karl-Kristian Kruses beslutning bliver spændende også, men Jeremiassen bliver "kongemageren" på tirsdag, vurderer den engelske analytiker.

LÆS OGSÅ Kristian Jeremiassen forudser mistillid mod Aleqa Hammond

- Jeremiassen er "dommeren", fordi han er formand i revisionsudvalget. Og det var også Jeremiassen, der i lørdags forudså, at der vil komme et mistillidsvotum, siger Mikå Mered, politisk analytiker fra konsulentfirmaet Polarisk Group i London.
 
Han vurderer i øvrigt, at Atassut kommer til at bakke fuldt op om Aleqa Hammond ved et eventuelt mistillidsvotum.

LÆS OGSÅ På brandslukning i koalitionen

Eksperten har kun en lille tvivl om Gerhard Petersen.  I vinter lovede den nu tidligere partiformand, at han ville stoppe Siumut-samarbejdet, hvis der skete flere fodfejl. Det løfte får vi altså at se på tirsdag, om han lever op til.