Ekspert: Hyring af Ostermann var fejlagtig

Den første januar, hvor de fleste enten hyggede med familien, lå vandret med tømmermænd eller svedte i motionscenteret, var der travlt i formandens departement. Et cirkulære blev udsendt og underskrevet af Aleqa Hammonds departementschef, Svend Hardenberg og direktør, Mininguaq Kleist.
07. januar 2014 11:08

I papiret står der, at Naalakkersuisut fremover må ansætte en særlig rådgiver for hver minister, og at de ikke behøver slå stillingen offentligt op.

Under en uge efter ansættes den første ministerrådgiver så, og det blev Aleqa Hammonds kæreste og samlever Tom Ostermann.

Esben Ørberg er konsulent i Journalistforbundet for danske og grønlandske journalister. Han har siddet i to udvalg i 2004 og i 2013, der diskuterede brugen af særlige rådgivere i staten. Han mener, at Naalakkersuisut har dummet sig med ansættelsen og i øvrigt hastet lovgivning igennem for hurtigt.

- Det er dumt, fordi det giver anledning til, at der kan trives en opfattelse om nepotisme. I det hele taget er det utrolig dårlig kommunikation.

Esben Ørberg siger, at det ifølge dansk og grønlandsk lov ikke er et krav at slå lige præcis denne slags stillinger offentlig op. Reglerne ser ud til at være fulgt. Men det er gået alt for hurtigt.

- Hvorfor haste en sag, som er helt ny i Grønland, igennem med en sådan hast? Det kaster et betænkeligt lys over ansættelsen, forklarer konsulenten.

I Danmark har der været debat og høringer ifm. flere af rådgiverbetænkningerne igennem en årrække, mens lovgivningen i Grønland træder i kraft i form af et cirkulære, hvorefter Tom Ostermann er blevet ansat under en uge efter.

Esben Ørberg har set nytårscirkulæret fra Naalakkersuisut, og det er der ikke noget i vejen med, forsikrer han. Teksten er næsten den samme som de to betænkninger regeringen i Danmark har fået udarbejdet og som er blevet til de gældende regler.

Og der er faktisk meget bløde regler for lige præcis ansættelse af særlige rådgivere. Reglerne gælder med nytårscirkulæret nu også herhjemme og ikke kun i Danmark.

Rådgiveren for den nu tidligere minister, Tom Ostermann, er med Karl Lyberths afgang som minister i går arbejdsløs efter kun tre dage i jobbet.