Ekspert: Grønlands brud med IWC kan blive bekosteligt

Grønlands enegang om at forhøje hvalkvoten med ti dyr kan skade Grønlands renomme i fremtiden, siger cand. polit. og centerleder i Copenhagen Business Schol, Lise Lyck der har Grønland som speciale.
Lise Lyck
Skrevet af Apollo Jeremiassen
04. januar 2013 05:30

- I det internationale samfund er der en vis adfærd, man holder sig til. Det sætter man sig ud over ved selv at bestemme noget. Så kan man tabe noget international anseelse på det her punkt, siger Lise Lyck til dr.dk .

- Der er altid en vis fare, hvis man går enegang, hvis man bestemmer noget selv, siger Lise Lyck, men henvisning til at der i den internationale  samfund hvor der ikke er nogen selvstændig program.

Den internationale hvalfangstkommision IWC, fastsatte den grønlandske kvote på store hvaler til 211 i år. Men da kommissionen ikke ville give Grønland, de ekstra ti hvaler, som vi ønskede, er naalakkersuisut gået uden om IWC, og har selv forhøjet hvalkvoten med 10.

Med denne beslutning, kan Grønland miste værdifuld opbakning fra den internationale arena.

Men hvis man fanger hvalerne på et bæredygtigt grundlag, så kan Lise Lyck ikke se nogen problemer.

Lise Lyck har ikke noget imod at Grønland fanger hvaler, så længe hvalfangsten kører på en  bæredygtighed grundlag.  - Grønlandske folk har spist hvalkød i masser af år og det er et resourse, siger Lise Lyck

Grønland har med sin selvstyrelov mulighed for selv at fastsætte hvalkvoterne, men det sætter Lise Lyck spørgsmåltegn ved:

- Det man altid skal overveje er om det er et område der er værd og gå enegang på, siger Lise Lyck fra Copenhagen Business Schol, Lise Lyck der har Grønland som speciale.