Ekspert: Borgerne skal inddrages

Når skatte- og velfærdskommissionen fremlægger det meget ventede udspil i morgen står det rigtige slag. Politikere, interesseorganisationer og borgergrupper skal blive enige om, hvilken retning vores samfund skal bevæge sig i.
Skrevet af Naimah Hussain
08. marts 2011 16:28

Sigtet med Skatte- og Velfærdskommissionens arbejde har været at komme med løsninger på især uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Og det er også nogle af de temaer, der bliver fokus på morgendagens præsentation af kommissionens arbejde.

Birger Poppel, politolog og seniorforsker ved Ilisimatursafik mener, at debatten skal have større fokus på uligheden i samfundet. Det er vigtigt at have nogle samlede visioner og mål for samfundet, hvor uligheden med tiden kan blive udlignet, mener han.

Og i det arbejde, er det vigtigt at inddrage dem det handler om, nemlig borgerne:

-Hvis man skal forme et velfærdssamfund, så er man nødt til at inddrage borgerne og spørge, hvad er det, der skaber det gode liv? Hvad er det, der skaber livskvalitet og gode levevilkår?

Birger Poppel mener derfor, at konklusionerne fra morgendagens rapport bør hænge nøje sammen med befolkningens opfattelse af gode levevilkår.

Den arktiske levevilkårsundersøgelse, som Birger Poppel har arbejdet med gennem flere år, viser, at det befolkningens ønsker ikke altid er i overensstemmelse med rapporters konklusioner. Prioriteringerne kan være forskellige og derfor er arbejdet ikke slut, når det færdige resultat bliver præsenteret i morgen.

Og blandt de mere kontroversielle emner, der kan komme på bordet, er boligskatter, selskabsbeskatning og afgifter på fx aktiekapital.

-Hvis man vil skabe større økonomisk lighed med de skatte- og afgiftsforslag man fremlægger, så må det – populært sagt - være de bredeste skuldre, der bærer de største byrder. Og det er ikke sikkert, at man har modet til at foreslå en progressiv beskatning, men så kan man kigge på andre former for beskatning. For eksempel hæve den skattefrie bundgrænse, som man har gjort før. Det kan også være, at man går ind og kigger på boligområdet, forklarer Birger Poppel.

Også Lise Lyck, lektor i politologi ved Copenhagen Business School, og mangeårig kender af Grønland er enig i, at netop beskatning på boligområdet kan blive en varm kartoffel efter morgendagens præsentation:

-Boliger i Grønland er et meget specielt område. Man har ikke et tilsvarende system andre steder. Og på lidt længere sigt er det nok også uforeneligt med en markedsøkonomisk tilgang. Det betyder meget, at man kan eje boliger, spare op i disse, og bruge noget af den kapital til for eksempel at starte selvstændig virksomhed. Og den mulighed har man jo ikke i Grønland, siger hun.

Hun mener derfor, at debatten om boligområdet kan gå hen og blive meget kontroversiel i den kommende tid.

Også ændringer i indkomstskatterne kan være svære at gennemføre politisk af vælgerhensyn.

-Progressiv beskatning har været svær at få vundet gehør for. Det kan være svært netop fordi mange politikere vil tænke på deres vælgergrupper. Men hvis man vil skabe lidt større lighed i det grønlandske samfund, skal man ind og kigge på beskatning. Forskellige former for formuebeskatning og boligskat er helt oplagte muligheder. Og det kunne jo være, at vi kunne vise vejen for Danmark i Rigsfællesskabet, og gå i gang med at kigge på boligbeskatning og de gevinster, der ligger der, siger Birger Poppel.