Ejnar Mikkelsen - elsket eller hadet?

Museet for Samtidskunst viste i går Nanna Ánike Nikolajsens film om Ejnar Mikkelsen.
Skrevet af mlk
11. april 2011 11:10

Ejnar Mikkelsen. Højtelsket og respekteret kolonibestyrer eller voldelig tyran. Det spørgsmål satte den kunststuderende Nanna Ánike Nikolajsen sig for at finde svaret på, da hun sidste år tog til Illoqqortoormiut.

Det er der kommet en film ud af, en såkaldt kunstdokumentar, som beskriver hendes rejse til Grønland, hvorfra hun også selv stammer.

Filmen 'Scoresbysund kolonien er mit eget barn' blev i går vist på Museet for Samtidskunst i Roskilde som en del af kulturfestivalen Inuit Nu. Den har også tidligere været vist på udstillingen Kuuk.

Ejnar Mikkelsen i pap

Med på rejsen til Østgrønland havde Nanna Ánike Nikolajsen en papfigur forestillende den forhenværende kolonibestyrer Ejnar Mikkelsen.

Filmen består blandt andet af en række interviews med folk, der kendte Ejnar Mikkelsen, og udstiller kunstnerens egen forudsindtagethed i forhold til folks erindringer – uden af finde frem til nogen endegyldig sandhed.

Foruden filmen har Muset for Samtidskunst også arrangeret performancekunst med Jessie Kleemann og Julie Edel Hardenberg samt et drag-show med Lu Berthelsen og Nuka Bisgaard. Desuden vises Ivalo Franks film Echoes  samt Nuummioq.