Efterlyser danskere og grønlændere

Når den stort anlagte polarkonference Arctic Tipping Points åbner på søndag i den nordnorske by Tromsø, så undrer det arrangørerne fra organisationen Arctic Frontiers, at det bliver uden dansk og grønlandsk deltagelse.
20. januar 2011 15:42

- Konferencen gennemføres som et fremtidsværksted hvor klimaforskerne er ude med de nyeste resultater af deres arbejde. Og det giver de politiske beslutningstagere mulighed for at være med i en tidlig fase, siger sekretariatsleder Reinhold Fieler fra Arctic Frontiers.

Det er femte gang, konferencen holdes, og i år sker det i samarbejde med Nansen-Amundsen-året til minde om de to norske polarforskere.

- Vi er meget kede af, at hverken Danmark eller Grønland har vist interesse for konferencen, som har deltagelse fra en række lande med interesse i ressourcer og klimaforandringer i Arktis, siger Reinhold Fieler.

Klimaminister Lykke Friis (V) stiller sig uforstående over for den norske kritik og siger, at det ikke har hold i virkeligheden, at Danmark ikke er engageret i udviklingen i Arktis.

- Lad mig slå fast, at Danmark er dybt engageret i de arktiske spørgsmål. Det gælder både den dimension, der omhandler de internationale klimaforhandlinger, og selve forskningsdelen, siger Lykke Friis.

For at blive klogere på den seneste forskning har hun blandt andet opholdt sig en uge på den danske forskningsstation Zackenberg i Nordøstgrønland.

Lykke Friis tilføjer, at Arktis også vil være et vigtigt emne under det kommende danske EU-formandskab. Klimaministeren siger, at hun ikke har flere dage i kalenderen end andre, så det er altså ikke muligt at deltage i alt.

Heller ikke repræsentanter fra Grønland vil være til stede. Tre fra Naalakkersuisut er inviteret til Tromsø. Det er Kuupik Kleist, Mimi Karlsen og Ove Karl Berthelsen. Men de deltager i stedet for i den planlagte uddannelseskonference i Ilulissat.

Arctic Frontier havde håbet, at grønlænderne i Tromsø kunne have redegjort for Grønlands råstofstrategi, da undersøgelser har vist, at der under iskappen befinder sig en stor del af verdens sjældne grundstoffer.

Der er akkrediteret 37 medier til Arctic Frontiers, heraf 17 norske, men ingen danske.