Efter besøg i Nuuk: Fængselsforbund vil gå til ministeren

Fængselsforbundet i Danmark vil kontakte den danske regering for at få bedre forhold på anstalten i Nuuk.
- Jeg kan ikke bare komme hjem fra Grønland og lade som ingenting, siger Bo Yde Sørensen, formand i Fængselsforbundet, efter et besøg i Nuuk i denne uge. Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
09. september 2019 05:50

Der skal politisk handling til, hvis forholdene på den nye anstalt i Nuuk skal blive bedre, mener Fængselsforbundet. 

- Vi tager kontakt til ministeren og siger, at vi simpelthen har behov for politisk hjælp og velvilje til at få Kriminalforsorgen i Grønland på fode igen, siger Bo Yde Sørensen, formand i Fængselsforbundet, der organiserer fængsels- og anstaltsbetjente. 

Fagforeningen er stærkt bekymret over, at 21 ud af 36 betjente på anstalten er under uddannelse samtidig med, at man er ved at overtage ansvaret for forvaringsdømte fanger, der hidtil har siddet i Herstedvester.

LÆS OGSÅ Fagforbund er stærkt bekymret over forholdene på ny anstalt

- Jeg kan ikke bare komme hjem fra Grønland og lade som ingenting, siger Bo Yde Sørensen efter et besøg i Nuuk i denne uge.

Beskeden fra fagforeningen til politikerne er klar: Lønnen til de grønlandske anstaltsbetjente skal op, hvis man skal gøre sig håb om at ansætte den nødvendige arbejdskraft.

20.000 kroner før skat

Ifølge fagforeningen ligger anstaltsbetjentenes løn på omkring 20.000 kroner før skat, og det er ikke nok til at få folk til at påtage sig opgaven med at passe på de forvaringsdømte.

Bo Yde Sørensen foreslår, at lønnen skal op på niveau med de danske anstaltsbetjente, og det er ikke noget Kriminalforsorgen i Grønland selv kan løse, vurderer han:

- Hvis man skal gøre noget ved lønniveauet for de grønlandske anstaltsbetjente, så de kommer til at ligne de danske fængselsbetjente, så er det i størrelsesordenen fem millioner kroner, man skal bruge, og det er jo helt urealistisk, at en områdedirektør i Grønland kan finde fem millioner på budgettet.

Direktør i Kriminalforsorgen i Grønland, Naaja Nathanielsen, er til dels enig med fagforeningen. Hun vurderer, at der simpelthen ikke er flere folk at ansætte til den løn, som anstalten kan tilbyde:

- Vores bekymring i den henseende er, at vi er ved at have rekrutteret i bund, når man ser på den lønpakke, vi kan tilbyde og den gruppe, som vi rekrutterer i blandt, siger Naaja Nathanielsen.