Efter afgiftsfest: Hvor er de hårde reformer?

Fredagens finanslov fra Siumut, Atassut og Partii Inuit var ikke uden hverken indtægter eller besparelser. Men redskaberne er ikke tilstrækkelige, hvis landet skal have en stabil økonomi også i fremtiden.
20. november 2013 04:53

Naalakkersuisut kommer ikke uden om snart at træffe nogle hårde beslutninger på velfærds- eller arbejdsmarkedsområdet, siger formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen.

- Det stores spørgsmål, det er, hvornår de vigtige reformforslag kommer, og hvad de kommer til at indeholde.

I flere år har politikerne talt om nødvendige reformer. Nu savner økonomiprofessor Torben M. Andersen, der også til dagligt rådgiver Naalakkersuisut om store økonomiske beslutninger, at se noget handling.

- Der er desværre ikke nogen nemme løsninger. Det er den hårde vej med at få gennemført nogen reformer, vurderer formanden for Grønlands Økonomiske Råd.

Torben M. Andersen havde håbet at se en finanslov for næste år, der turde røre ved nogen af de større problemer for landskassens fremtidige indtægter. Siumut, Atassut og Partii Inuit vedtog en holdbar men kortsigtet plan, vurderer professoren.

- Finansloven for 2014 hænger sammen, men den gør det jo i stort omfang kun, fordi man har nogle engangsindtægter. Dem kan man jo selvfølgelig kun bruge én gang.

Naalakkersuisut har ikke, siden de blev valgt ind, taget fat på diskussionen om økonomiske ændringer i velfærdssamfundet. Spørgsmålet om reformer blafrer stadig i vinden, siger Torben M. Andersen.

Politikerne må igang med en debat om ting som pensionsalder, arbejdstid, skattemodeller og lignende. For de skal ikke tro, det er et problem, der løser sig selv, siger professoren.