Efter årtiers søgen er polar-ekspeditionsskib fundet

169 år, efter at en ekspedition under Sir John Franklins ledelse sejlede ud fra Storbritannien for at finde nordvestpassagen og forsvandt sporløst, er resterne af et de to skibe blevet fundet.
11. september 2014 02:15

Lige siden 2008 har den canadiske regering hver sommer sponsoreret en ekspedition for at finde skibene, der forlod Storbritannien tilbage i maj 1845, og nu har den endelig haft held med sit forehavende.

Se den canadiske tv-station CBC's orientering om fundet her:

- Jeg er ovenud glad for at fortælle, at årets Victoria Stræde-ekspedition har løst en ad de største canadiske mysterier med fundet af et af de to skibe, som var med i Franklin-ekspeditionen, siger Canadas premierminister, Stephen Harper.

Et arktisk grundlag
De to skibe Erebus og Terror sad fast i isen, hvor det menes, at besætningen levede ombord, inden de forgæves forsøgte at komme syd på til fods, og alle 129 mand omkom.

- Dette er i sandhed et historisk øjeblik for Canada. Franklins skibe er en vigtig del af den canadiske historie i og med hans ekspeditioner grundlagde Canadas arktiske suverænitet, siger Harper.

Der er blevet ledt efter de to skibe i mange år, men det var inuit-fangere, der kendte de gamle historier om skibene og som hjalp eftersøgningsholdet på rette spor, fordi de bedre end andre vidste, hvor man skulle søge.

Dronning Elisabeth har sendt et lykønskningstelegram.

Skibet blev fundet sydvest for King William Øen i nordvestpassagen. Det præcise sted er ikke blevet offentliggjort, og det vides ikke, hvilket af de to skibe er blevet fundet.