Effektivisering skal forbedre ventelistesituationen

Over 2 millioner kroner koster det Kommuneqarfik Sermersooq i år, at daginstitutionerne ikke er været fuldt belagte.
Skrevet af Jens Thorin
23. juni 2010 15:54

Administrationen har ikke haft tid til at melde børn ind, når der bliver plads.

Men nu skal det være slut med tomme pladser, lover kommunen:

- Der går for lang tid fra et barn bliver udmeldt til et andet barn bliver indmeldt, siger Mille Søvndal Pedersen, der er formand for Kommunerqarfik Sermersooq's udviklingsudvalg.

Driften af daginstitutionerne er den samme, uanset om der er 80 eller 100 procent tilmeldte børn. Derfor har det hvert år kostet kommunen over 2 millioner kroner i tabte forældrebetalinger, at administrationen ikke har virket.

Samtidig har der udviklet sig et marked af sort dagpleje. Men nu skal det være slut:

- For det første er det ulovligt. Og for det andet er det meget dyrt for forældrene. Men hvis man vil ud på arbejdsmarkedet, har der ikke været andet at ty til. Og det vil vi gerne til livs.

Når der går for lang tid fra et barn bliver meldt ud til et andet barn bliver meldt ind i en daginstitution, skyldes det i følge Mille Søvndal Pedersen, to ting.

EDB-systemet, der skal hjælpe med at registrere ind- og udmeldingen af børn til daginstitutionerne har ikke fungeret optimalt.

Men personalet har også måttet lave andet end at ind- og udmelde børn:

- Personalet har haft meget dårlige arbejdsforhold. De har brugt meget mere tid på forældrenes henvendelse til forvaltningen og ikke beskæftiget sig med det, de egentlig skulle, nemlig at sørge for at indmelde og udmelde børn i daginstitutionerne.

I fremtiden skal forældrene henvende sig til en anden enhed i rådhuset, så personalet kan koncentrere sig om deres egentlige arbejde.

Mille Søvndal Pedersen vil ikke sætte dato på, hvornår børnefamilierne kan mærke til Kommuneqarfik Sermersooqs pasningsgaranti.

- Det eneste, jeg kan sige lige nu, er, at vi vil have, at der skal være 100 procent belægning på daginstitutioner inden årets udgang.