Dyrene flytter mod polerne

Nye tal viser, at havdyr rykker sig langt hurtigere mod polerne i syd og nord end landdyr. Med andre ord. Den globale opvarmning skaber større bevægelse i havdyrene end hos de dyr der lever på landjorden.
Skrevet af Karsten Sommer
06. august 2013 07:56

Mens dyr på land i gennemsnit bevæger sig mod polerne med 6 km pr. årti, flytter de mest klimapåvirkede havdyr sig samme vej, mere end ti gange så hurtigt. Eller med op til 72 km pr. årti.

Og det selvom temperaturerne på havoverfladen kun stiger med en tredjedel af hvad den gør på Jordens overflade.

Det konkluderer en ny stor international kortlægning af havdyrenes bevægelsesmønstre, der er samlet af en arbejdsgruppe på University of Santa Barbara i USA.

Undersøgelsen som netop er offentliggjort i tidsskriftet Nature Climate Change, er den første af sin art, der kortlægger dyrelivet i havene.

Hele 1735 observationer med en gennemsnitlig varighed på 40 år indgår i undersøgelsen:

- Overordnet er de samlede konsekvenser af klimaforandringerne, at en overvældende del af livet i oceanerne flytter sig fra deres oprindelige levesteder, for at klare sig i det ændrede klima.

Og det er særligt plankton og fisk, der flytter sig, viser undersøgelsen.

- Resultaterne afslører, at de ændringer der forekommer på land, også sker i havene. Og med endnu større kraft, siger professor Camille Parmesan fra FN's Klimapanel.

- Med denne undersøgelse får vi et solidt grundlag for at inddrage havene i den samlede vurdering af hvordan klimaforandringerne påvirker vores verden, fastslår hun.

Den samlede 5. vurderingsrapport fra FN's Klimapanel forventes færdig i 2014.